Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo universitet anlitar professor som anklagats för trakasserier av studerande: "Orimligt att straffa om och om igen"

Från 2018
Uppdaterad 02.02.2018 14:01.
En skylt vid universitetet.
Bild: Yle/Philip Stenkula

Åbo universitet har anställt en amerikansk professor, som misstänks för trakasserier och diskriminering av studerande. Den internationellt erkända astronomen inleder sitt 2-åriga kontrakt på observatoriet i Tuorla i Pikis under våren.

- Han har anställts som forskare och har inga anställda, berättar universitetets rektor Kalervo Väänänen till Yle Turku.

Personen anställs eftersom han har starka vetenskapliga meriter inom sitt område.

Enligt Väänänen var Åbo universitet medvetet om trakasserierna då personen anställdes. Frågan diskuterades ingående innan man fattade beslut om anställningen.

Åbo universitet
Bild: Yle/Philip Stenkula

- Vi har ytterligare information om trakasserierna som inte har varit framme i offentligheten. Vi har exempelvis fått en beskrivning om fallet av personens tidigare förman och information om hur frågan behandlades av den tidigare arbetsgivaren, säger Väänänen.

Mannen, som tidigare jobbade på ett universitet i Kalifornien, anklagades för att ha trakasserat två kvinnliga studerande. Fallet har bland annat tagits upp av den ansedda vetenskapstidningen Science.

"Orimligt att straffa om och om igen"

Professorn sade upp sig frivilligt efter anklagelserna. Åbo universitets rektor Kalervo Väänänen konstaterar till Yle Turku att anställningen övervägdes noggrant.

- Det skulle vara orimligt att straffa honom om och om igen och att han inte skulle få en anställning någonstans. Vi ville ge honom en andra chans, säger Väänänen.

Kalervo Väänänen säger att Åbo universitet har nolltolerans mot mobbning och trakasserier.

- Det här gäller också honom, men det skulle vara orimligt att använda det mot honom retroaktivt.

Anställningen behandlades med de anställda på observatoriet i Tuorla i januari. Enligt Väänänen hade personalen varierande åsikter om anställningen.

Artikeln och rubriken är korrigerad den 2.2.2018 kl.14. I den första versionen hänvisades felaktigt till sexuella trakasserier. Kompletterande medieuppgifter ger vid handen att det handlar om könsrelaterade trakasserier och diskriminering.

Turun Sanomat var först ute med nyheten om anställningen.

Den ursprungliga artikeln har skrivits av Yrjö Hjelt/ Yle Turku. Översatt av Nora Engström/ Yle Åboland.