Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tongåvan är med i insamlingen Gemensamt ansvar - i år bekämpas hunger och fattigdom

Från 2018
Uppdaterad 16.02.2018 18:56.
betalning, pengar, faktura
Bild: Yle/Anssi Leppänen

470 000 finländare har så låga inkomster att de inte räcker till för en skälig minimikonsumtion. I Afrika och Mellanöstern lever över 20 miljoner människor på svältgränsen.

Stöd insamlingen Gemensamt ansvar

Ring till donationstelefon:
0600 1 5005 (5,09 € / samtal+lpa)
0600 1 7010 (10,26 € / samtal+lpa)
0600 1 7020 (20,28 € / samtal+lpa)

skicka sms:
Skriv i meddelandefältet
APU5 (5 €)
APU10 (10 €)
APU20 (20 €)
Skicka till numret 16588

Betala in via konto FI82 4055 0010 4148 41

Du kan också donera med dina bankkoder via insamlingens webbplats

Fattiga måste göra omöjliga val

I Finland har vi redan i decennier varit tvungna att se långa brödköer. Det vanligaste orsaken till att man blir tvungen att förlita sig på brödköer och utomstående mathjälp är att den köpkraft som utkomstskyddet ger inte är tillräcklig.

Också minsta lilla överraskande eller avvikande händelse i vardagen kan få livet att spåra ur och kan tvinga människorna att fatta beslut som känns omöjliga, till exempel ska man betala räkningar, ta hand om sin hälsa eller köpa mat.

Barn i fattiga familjer känner sig också lätt utanför kamratkretsen då de varken har råd till fritidshobbyer, utlandsresor eller hemelektronik.

Krediter och snabblån kan leda till skuldspiral

Gunvor Frände jobbar som diakonissa i Johannes församling i Helsingfors och hon berättar att då personer tar kontakt med diakonin i sina ekonomiska problem så är situationen ofta rätt allvarlig.

- Man har en massa obetalda räkningar, det ligger risk för att bli av med sin bostad då hyran varit obetald en längre tid och ofta har de här mänskorna försökt lappa sin ekonomi med snabblån, vilket har gjort läget bara värre.

Diakonissan Gunvor Frände
Bildtext Diakonissan Gunvor Frände

De som söker hjälp får både akut hjälp i form av till exempel en matkasse eller en betalningsförbindelse till en matbutik. Men lika viktig är en genomgång av personens/familjens ekonomi och funderingar kring hur man kunde lösa situationen.

Recessionen på 90-talet gjorde att många miste sina arbetsplatser och småningom blev långtidsarbetslösa. Då ställdes diakoniarbetet inför en helt ny situation och startade då ekonomirådgivning och mathjälp.

Gunvor Frände berättar att fattigdomen har ändrat mycket under de senaste tio åren.

- Trenden i dag är att man vill göra större inköp genast, tidigare sparade man. Det är så lätt att köpa på kredit och då det blir flera krediter på varann som man inte klarar av så tar man till snabblån. Snabbt är man inne i en skuldspiral som är svår att ta sig ur.

Fattiga afrikaner i kö för att få mathjälp
Bild: Kyrkans utlandshjälp

I Afrika och Mellanöstern lever över 20 miljoner människor på svältgränsen

Det kan vara omöjligt att få tag på mat på grund av krig eller ständiga oroligheter. De förändrade klimatförhållandena försvårar också matproduktionen på många håll i världen.

Exempelvis i Sydsudan har fyra miljoner människor flytt från inbördeskrig sedan sommaren 2016, en del inom landet och en del till angränsande stater. Det handlar om Afrikas största flyktingkris sedan folkmodet i Rwanda.

Krigstillståndet har lett till en akut matkris i landet som inte visar några tecken på att mattas av. Familjerna har inte möjlighet att sköta sina odlingar, det är svårt att få produkterna transporterade till försäljning och matpriserna har blivit skyhöga.

Mer än en miljon sydsudaneser har flytt till Uganda, där det är svårt att garantera ens humanitära minimibehov för de väldiga människomassorna, och matransonerna har redan halverats två gånger.

kvinna vattnar odlingar mitt i extrem torka

Hungern går att lösa

– Hunger är inte en oundviklighet som liksom ödet drabbar vissa människor. Det rör sig om ett problem som kan lösas. Det finns tillräckligt med mat i världen och den kan fås ut till alla, påminner Seppo Häkkinen, biskop i St Michel och förman för insamlingen Gemensamt Ansvar 2018.

Insamlingen Gemensamt ansvar startar i Tongåvan fredagen den 2.2.2018 kl 19.22

Diskussion om artikeln