Österbottniska kommuner vill ha skyddsjakt på varg
Det politiska trycket på att vidta åtgärder mot den växande vargstammen i Österbotten stiger.
Beslutsfattare i sju österbottniska kommuner har undertecknat ett brev till bl.a. Finlands Viltcentral där man understöder de ansökningar om skyddsjakt på varg som har lämnats in.
Initiativet till brevet kommer från Malax och första undertecknare är fullmäktigeordförande Lorenz Uthardt (SFP), kommunstyrelsens ordförande Håkan Knip (SFP) och kommundirektör Mats Brandt.
Utöver dem har brevet i det här skedet undertecknats av fullmäktige- och styrelseordförandena samt kommundirektörerna i Kristinestad, Närpes, Korsnäs, Korsholm, Vörå, Pedersöre samt av stadsdirektör Gösta Willman i Nykarleby.
Enligt Mats Brandt har mottagandet i kommunerna har varit positivt.
- Orsaken till att alla inte hunnit skriva på är tidsbristen. Vi fortsätter insamlingen av namn, säger Brandt.
Folk är rädda
I brevet lyfter man fram den växande oron som vargarna har fört med sig. Man varnar för att vargflockarnas storlek oundvikligen kommer att leda till problem om inte förekomsten av varg stävjas medan tid är.
Vargarna har blivit ett socialt problem, på grund av rapporteringen i media och för att bilder på vargar från viltkameror sprids på sociala medier. Att vargflockar observeras alldeles intill bebyggelsen upplevs som ett hot mot säkerheten, och otryggheten har ökat bland allmänheten, skriver man.
- Folk är rädda för att gå till skogs. Rädda för att stöta på en vargflock, säger Håkan Knip.
Han har också själv ändrat sina vanor.
- Tidigare brukade jag gå med hunden längre upp i skogen, men det känns som att det är för långt från bebyggelsen. Jag är rädd om min hund, säger Knip.
Vargen borde vara rädd
Hittills har vargarna inte ställt till med några större konkreta skador, men i brevet konstaterar man att det bara är en tidsfråga innan vargförekomsten leder till negativa socioekonomiska konsekvenser.
Vargarna blir också vanare att vistas nära bosättning, skriver man, och där märks problemet redan nu då älgjägarna inte gärna släpper sina hundar lösa.
- Det är fel att vi ska vara rädda för vargen. Vargen borde vara rädd för människan, säger Knip.
Brevet har skickats för undertecknande till alla kommuner i svenska Österbotten. Muntligen har man fått bifall från alla, säger Knip, men alla har inte ännu skrivit under.
Brevet går också ut till regionens riksdagsledamöter.
På fredag den 2.2 väntas ett besked från Finlands Viltcentral om huruvida man ger lov för åtgärder mot vargen.