Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Klimatförändringsdieten" får isbjörnarna att svälta

Från 2018
Isbjörnar i Kanada
Bildtext Arkivbild.
Bild: EPA PHOTO/GREENPEACE

På våren borde isbjörnarna gå upp i vikt för att förbereda sig på att få ungar och överleva nästa vinter. Istället kan de mista upp till 2,5 kilo per dag, enligt en färsk undersökning.

Enligt de amerikanska forskarna beror det här på klimatförändringen och det krympande istäcket på Norra ishavet. Det är svårt att jaga säl på den allt tunnare isen.

Forskare vid den geologiska forskningscentralen och universitetet i Santa Cruz följde med nio isbjörnshonor under tre vårar i rad.

De vita jättarna utrustades med aktivitetsmätare och filmades under tio dagar i april. Dessutom tog man blodprov och vägde dem.

Fem av isbjörnarna gick ner i vikt under undersökningsperioden. Björnarna som i genomsnitt vägde 175 kilo kunde mista upp till 2,5 kilo per dag.

- Det är en betydlig viktförlust, säger biologen Anthony Pagano som skrivit forskningsrapporten.

Behöver mycket mat

Just under den här perioden borde isbjörnshonorna istället samla på sig massa för att vara förberedda på att föda och sköta om sina ungar och sedan klara sig igenom nästa vinter.

Det visade sig också att isbjörnarna gjorde av med 60 procent mer energi per dag än vad forskarna hade trott.

Vissa av björnarna gick 250 kilometer längs Alaskas norra kust i jakt på mat under de tio dagarna som forskarna höll koll på dem.

En isbjörnshona bränner i genomsnitt 13 200 kalorier per dag, ungefär sex gånger mer än en aktiv kvinna.

För att ens uppehålla sin vikt måste björnen fånga minst en säl med fem till tio dagars mellanrum.

Enligt forskarna kommer klimatförändringen på lång sikt leda till att isbjörnarna blir allt mindre och får allt färre ungar, av vilka allt färre överlever.

Källa: AP

Diskussion om artikeln