Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förtroendeman: Fler demonstrationer mot aktiveringsmodellen är möjliga

Från 2018
Huvudförtroendeman Ilkka Nordström vid OSTP i Jakobstad
Bildtext Huvudförtroendeman Ikka Nordström vid OSTP i Jakobstad.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Huvudförtroendeman Ilkka Nordström vid metallföretaget OSTP i Jakobstad deltar i fredagens demonstration mot aktiveringsmodellen av arbetslösa.

Ett par busslaster fackligt aktiva åker ned till Helsingfors från Österbotten för att delta i fredagens demonstration på Senatstorget.

Enligt Nordström är den bästa lösningen att regeringen drar tillbaka sin aktiveringsmodell och istället satsar på ett system som belönar en arbetssökande och inte bestraffar en person som inte lyckats få ett jobb.

OSTP i Jakobstad tillverkar rostfria rör för industrins behov
Bildtext OSTP
Bild: Yle/Kjell Vikman

Brutna löften

Enligt Ilkka Nordström har regeringen inte hållit sina löften som gavs i samband med godkännandet av konkurrenskraftsavtalet ifjol.

- Då konkurrenskraftsavtalet undertecknades, lovade regeringen att inga ytterligare försämringar görs. Nu kom aktiveringsmodellen som speciellt straffar arbetslösa. Vi tycker det är orättvist.

OSTP i Jakobstad tillverkar rostfria rör för industrins behov
Bildtext OSTP i Jakobstad.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Vad borde göras istället?

Det bästa resultatet av demonstrationen vore enligt Nordström att regeringen drar tillbaka sin aktiveringsmodell och det väntar facket på.

- FFC har ett bra förslag, det borde vara belönande för den som söker ett jobb och inte ett straff ifall man inte hittar ett arbete.

Rostfria rör i väntan på export
Bildtext Rostfria rör i väntan på export.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Få arbetstagare åker iväg från OSTP

Den buss arbetstagarna från OSTP i Jakobstad åker med startar vid 02-tiden på natten mot fredag från Karleby och plockar upp deltagare längs rutten. Returresan sker samma dag .

- Det är en tung resa och det är en förklaring till att vi blir högst fem stycken som åker iväg från OSTP, säger Ilkka Nordström.

Rostfria rör i väntan på export
Bildtext Rostfria rör i väntan på export.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Bra sysselsättningsläge vid OSTP

OSTP i Jakobstad ägdes tidigare av Outokumpu OY men företaget har idag italienska ägare. OSTP har totalt cirka 230 anställda.

- Vi har mycket jobb, nästan för mycket, vi har ett positivt problem, säger Ilkka Nordström.

Produktionslinje vid OSTP i Jakobstad
Bildtext Produktionslinje vid OSTP i Jakobstad.
Bild: Yle/Kjell Vikman

- Nya medarbetare söks hela tiden men det är ett sånt jobb att det går inte bara att hoppa in, det är lärotider och det är inte så enkelt. Det går också upp och ner i branschen och det finns sämre perioder.

Diskussion om artikeln