Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland erbjuder rymdutflykter för 80 miljoner euro – rabatt för första kunden

Från 2018
Uppdaterad 02.02.2018 15:00.
Rymdfarkosten Soyuz TMA 17M sköts upp från Kazakstan 23.7.2015.
Bildtext Soyuz TMA 17M, här på väg uppåt från Baikonurs rymdcenter i Kazakstan, har inte använts som charterraket till rymden.
Bild: NASA/Aubrey Gemignani

En av Rysslands största fabrikörer av rymdteknologi, Energia, börjar erbjuda rymdresor för upp till sex personer per uppskjutning. Trots en astronomisk prislapp säger företaget att en marknad finns.

Paketet innehåller en färd till Internationella rymdstationen ISS och en rymdpromenad. För så lite som 100 miljoner dollar (80 miljoner euro plus växelpengar) får du en biljett till ISS.

Energia, som låg bakom världens första satellit Sputnik 1 och den av Jurij Gagarin bemannade Vostok 1, utvecklar för tillfället modulen NEM-2, som ska transportera rymdturisterna.

Planen är en resa i året och resan skulle ta uppemot 10 dagar.

"Marknad finns"

Energias direktör Vladimir Solntsev tror bestämt att det finns en marknad för rymdturismen.

- Marknadsanalytiker har bekräftat att rika människor är beredda att betala för det här, säger Solntsev till tabloiden Komsomolskaja Pravda, enligt the Guardian.

Han är säker på att den som först nappar på erbjudandet kan få en liten rabatt.

Enligt Solntsev ska sex personer få åka åt gången. Modulen ska innehålla bekväma hytter, två toaletter och internetanslutning. På programmet står en rymdpromenad som filmas.

- Vi borde kunna köra igång 2019. I princip kommer det att bli så bekvämt som är möjligt i rymden.

Amerikanskt intresse

Solntsev säger att amerikanska Boeing visat intresse för att delta i projektet.

Amerikanska företag har satsat hårt på rymdturismbranschen, med bland annat Boeing och Virgin Galactic som ledande entreprenörer.

Space X har också som enda företag eller byrå planerat månturism, i det här fallet en rundtur runt månen, för att finansiera sitt interplanetära rymdprogram.

Det är däremot endast Ryssland och nationella rymdbyrån Roscosmos som har genomfört "charterresor" med sina Soyuz-raketer.

Senaste turisten åkte upp 2009

Rymdturismen inleddes 2001 då amerikanska investeringsmagnaten Dennis Tito blev världens första rymdturist, då han för 20 miljoner dollar fick en biljett till Soyuz, och en åtta dagar lång utfärd.

2006 blev iranska dataingenjören Anoushesh Ansari den första kvinnliga rymdturisten, och den fjärde totalt.

Totalt sju personer har åkt på åtta charterresor till rymden, senast kanadensaren Guy Laliberté som är känd som en av grundarna av Cirque de Soleil. Han åkte på hösten 2009.

Ungersk-amerikanska Microsoft Office-utvecklaren Charles Simonyi har åkt två gånger, 2007 och 2009.

Diskussion om artikeln