Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Malax köper mark för att slippa torvtäkt

Från 2018
Torvtäkt i Janakkala.
Bildtext Arkivbild. Såhär kan torvtäkt se ut.
Bild: Vapo.

Malax köper mark för 670 000 euro för att förhindra torvtäkt i kommunen. Genom markköpet vill kommunen säkra ett viktigt grundvattenområde.

Företaget EPV Bioturve fick hösten 2017 miljötillstånd att ta torv på Våtmossen i Malax. Området ligger intill kommunens grundvattenområde och kommmunen har länge motsatt sig planerna.

- Genom köpet vill vi garantera att det inte blir någon torvtäkt som inverkar negativt på grundvattnet, säger kommundirektör Mats Brandt.

Malax köper 82 hektar mark samt ett torvtäktstillstånd av EPV Bioturve. Utöver 670 000 euro ger Malax också 45 hektar skog till EPV.

Totalsumman för affären blir därmed 800 000 euro.

Lång process via HD

Mats Brandt poängterar att även om kommunen också köper miljötillståndet ska man inte börja ta torv.

- Vi har tagit det här ärendet ända upp i Högsta förvaltningsdomstolen. Domstolarna anser att torvtäkt inte innebär några betydande risker. Men vi vill inte ta några risker alls, grundvattnet är en så värdefull resurs.

Mats Brandt, kommundirektör i Malax.
Bildtext Mats Brandt.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Enligt Brandt har provtagningar på området dessutom visat att flödesriktningen på mossen kan variera. Därför är det svårt att veta hur torvtäkten skulle inverka på vad som sker under marken.

Fullmäktige godkände markköpet på torsdagen.

Diskussion om artikeln