Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Efter sex års arbete har över 100 nyskrivna psalmer premiär på Yle Arenan och i Yle Vega

Från 2018
Uppdaterad 20.02.2018 12:21.
Kollage med kors, flicka med psalmbok och texten ur Den sommartid.
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

År 2010 beslöt Kyrkomötet att psalmboken behöver ett tillägg. Sagt och gjort, arbetet med att komma fram med nya psalmer kom igång.

Det är frågan om ett mastodontprojekt. Det räckte sex år att vaska fram drygt 140 nya psalmer. Svenska Yle har bandat in dessa och över 1000 människor deltog i psalmtalkot.

Programmet är inte längre tillgängligt

Både enskilda solister, körer, musiker och mindre sånggrupper i hela Borgå stift har varit med och spelat in de nya psalmerna.

Över hundra av de nya psalmerna kommer att finnas på Yle Arenan för vem som helt att lyssna på när som helst.

Projektet har pågått i ett och ett halvt år men nu hägrar målet. Premiären blir den 20 februari då hela den klassiska kvällen i Yle Vega tillägnas de nya psalmerna.

Psalmkväll i Yle Vega textcitat "Ur nya psalmer, låt vår kyrka bli ett träd, psalm nummer 801"

Psalmerna dryftas och diskuteras av psalmexperter, kompositörer och musiker som varit med om att skapa nya psalmer.

I programmet reder man ut vad en psalm egentligen är, varför man har valt de psalmer man valt och vad man har valt bort i det nya psalmbokstillägget.

Bland annat hymnologen Karl-Johan Hansson samt musikern och stiftssekreteraren Jan Hellberg är med och diskuterar i sändningen.

Det behöver knappast tilläggas att det inte bara blir prat utan det är de nya psalmerna som ligger i fokus. En så bred variation av stilar som möjligt kommer att spelas upp.

Psalmkvällens programvärdar är Bertil Blom och Stefan Jansson.

Psalmerna kommer att finnas i Yles arkiv och kommer att användas i radion i bland annat andaktsprogrammen. Men framför allt kommer de att finnas på Yle Arenan till för vem som helst.

Här kan du lyssna på psalmerna.

Diskussion om artikeln