Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mamma åtalas för omskärelse i Vasa

Från 2018
Ett nyfött barn
Bild: Yle/Tuula Nyberg

En mamma åtalas för misshandel av sin knappt tre månader gamla son. Kvinnan har låtit omskära sin son i en lägenhet i Vasa.

Vem som utförde omskärelsen är oklart. Kvinnan hade tagit sin son till en lägenhet där en man hade presenterat sig som läkare och mot betalning utfört omskärelsen.

Mamman är född 1986 och bodde i Lappfjärd i Kristinestad då hon ville hitta någon som kunde omskära hennes son. På en loppmarknad fick hon kontakt med en man. Han sa att de kan åka till Vasa för han känner någon som utför sådana här ingrepp.

Påstod sig vara läkare

Mamman har sagt att hon trodde de skulle till ett sjukhus.

- Hon åkte iväg med mannen en söndag. Mannen som tog emot dem i lägenhet hade en vit läkarrock och en namnskylt och sa att han var läkare, säger Katja Lammi på Österbottens tingsrätt.

Polisen har försökt ta reda på vem mannen som gjorde ingreppet är. Men kvinnan har inte kunnat peka ut vilken lägenhet det är fråga om.

Allvarliga följder för pojken

Efter ingreppet har såret blivit infekterat och fallet uppdagades då mamman tog sin son till läkare. Sonen fick antibiotika intravenöst.

Enligt läkarens utlåtande är läget allvarligt för pojken. Han kan få problem med att urinera och måste eventuellt opereras flera gånger.

Åklagaren kräver villkorligt fängelse eller böter för mamman. Döms hon inte för misshandel vill åklagaren se dom för uppviglande till misshandel.

Dom i fallet ges 15.2.