Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Paradoxen och gåtan Harry Schein

Från 2018
Svartvit bild av Schein i en pol där han på en badmadrass läser en bok.
Bild: Jörn Donner

Harry Leo Schein var en av den svenska efterkrigstidens mest prominenta och inflytelserika kultur­ och mediepersonligheter. Dokumentären Citizen Schein porträtterar en mångfacetterad, omdiskuterad och gåtfull ”selfmade man”.

Schein var omtyckt och respekterad av många medan andra såg honom som en elitistisk manschauvinist eller makthungrig despot.

De epitet han själv valde var ”miljonär, intellektuell, och playboy”. Vilket än var fallet bar han på en ett gåtfullt och intressant förflutet.

14 år gammal anlände Schein som barnflykting till Sverige med ett judestämplat pass. Hans mor hade insett att barnens liv var i fara och skickade Harry till Sverige och hans äldre syster till USA.

För Harry Schein börjar ett liv utan familj, utan språk, utan vittnen som kan berätta om vem han är, om hans förflutna. Men han var fast besluten att erövra sitt nya språk och bli ekonomiskt oberoende. Det blev han också men brottades livet ut med sina olika flytande identiteter.

Detta barn av sin tid vill inte vara österrikare, inte jude, inte flykting. Socialdemokrat – men inte socialist. Vid två tillfällen försöker han byta namn och religion.

Schein med cigarett i munnen i ett klipprum.
Bildtext Dramatiska Institiutets vd Harry Schein med en filmklipppare 1966.
Bild: Anders Engman

Han är en utomordentligt ovanlig människa. Och sådana utgör en krydda i tillvaron.

― Olof Palme, statsminister

En gåta hela sitt liv - och efter sin död

Scheins livsöde är osedvanligt spännande. Paradoxen med en person som lever sitt liv i en starkt belyst offentlighet, som oavbrutet sysselsätter sig med sig själv i intervjuer och böcker – och ändå förblir en gåta.

Berättelsen om honom kan inte heller göras utan att visa på tidens mediestruktur och kultursyn som genomgått revolutionerande förändringar.

Som skribent och utredare förutspådde han bland mycket annat de digitala mediernas utveckling.

I dokumentären träffar vi en rad personer i hans omgivning, som kan berätta om både den privata och den offentliga Schein och hans tid.

Fascinerande är också det materiella arvet efter Scheins död 2006. Det gav upphov till flera brott begångna under åren efter hans död.

Orginaltitel: Citizen Schein (Sverige 2017)
90 dagar på Yle Arenan (publiceras 4.2 kl. 6.00)

En dokumentär av Maud Nycander & Jannike Åhlund
Produktion: Breidablick Filmproduktion

Harry Schein ler brett i en designfåtölj.
Bild: Staffan Flodquist

Jag känner en värme för Harry när jag tänker på honom. Men han var väldigt svår att vara vän med.

― Liv Ullman, skådespelare

Diskussion om artikeln