Röret i Vasa ishall var dåligt fastsatt – hängde snett i flera dagar före olyckan
Det rör som föll ner över konsertbesökare i Vasa ishall i december var dåligt fastsatt. Det slås fast i en rapport från Olycksutredningscentralen. Polisens förundersökning är ännu inte klar.
Efter olyckan har hallbolaget låtit kontrollera de övriga upphängningarna i ishallen och man har lagt till vajersäkringar på flera ställen.
I rapporten kommer det fram att ett fäste gav vika redan flera dagar före olyckan. På ett foto från en ishockeymatch ett par dagar före olyckan syns att ett fäste redan då hade lossnat.
Röret vägde 217 kg
Det var ett ventilationsrör som väger 217 kg som föll ner under en konsert den 17 december. Omkring 20 personer skadades i olyckan.
- I synnerhet de delar av röret som föll med kanten först orsakade livsfara för personerna som befann sig under, konstaterar Olycksutredningscentralen i rapporten.
Ingen övervakade upphängningen
Det var i samband med en renovering av ishallen i slutet av 1990-talet som ventilationskanaler hängdes upp i ishallen tak.
År 2014 gjordes en del ändringar i informationstavlan som hänger i mitten av hallen. Det innebar att en kanal måste förkortas med flera meter, och ett T-rör flyttades fästes på ett nytt ställe.
Det var fråga om ett så litet installationsarbete att inget byggnadstillstånd krävdes. Någon myndighet behövde alltså inte granska jobbet som en firma specialiserad på värme-, vatten- och ventilationsarbeten gjorde.
Eftersom jobbet ansågs vara enkelt anlitades inte heller någon planerarare för att planera upphängningen.
- Upphängningen av det förkortade T-röret var misslyckad, skriver Olycksutredningscentralen.
- När ett fäste gav vika ledde det till en högre belastning på de övriga fästena, så att även de gav vika på olika sätt.
Ägaren ska kontrollera mer
Utredningen visar att motsvarande olyckor kan undvikas via flera åtgärder.
Till exempel ska ägaren se till att kontroller sker inte bara för bärande konstruktioner, utan också för upphängningar som medför fara.
Tunga upphängningar ska fästas på ett säkert sätt oavsett om någon myndighet ska kontrollera jobbet eller inte. Dessutom kan extra fästen eller skilda säkringar behövas.
Evenemangsarrangörer ska också i sin räddningsplan ha beredskap för olika olyckor.
Olycksutredningscentralen kommer inte att vidta några övriga åtgärder på grund av olyckan.
Från polisens sida ger kriminalkommissarie Eero Välimäki ännu inget besked.
- Vår förundersökning är ännu inte klar. Nu ska vi först läsa igenom Olycksutredningscentralens rapport.