Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sagan om ringen uppförs på Åbo stadsteater – "En visuell karamell för publiken"

Från 2018
Uppdaterad 03.02.2018 18:14.
Skådespelare utklädda till orcher och Legolas i Sagan om ringen- pjäsen på Åbo stadsteater.
Bildtext Orcher och Olli Rahkonen som Legolas i Åbo stadsteaters pjäs Sagan om ringen.
Bild: Yle/ Jasmine Nedergård

Sagan om Härskarringen. Om kampen mellan det goda och det onda. Om färden och vänskapen. Det kommer Åbobor att få uppleva då Åbo Stadsteater uppför J. R. R. Tolkiens Sagan om ringen.

Pjäsen har premiär den 15 februari.

Regissör är Mikko Kouki medan Sami Keski-Vähälä står för dramatiseringen.

En fantasifull resa på fyra timmar

Med över 50 personer i arbetsgruppen och över 20 skådespelare kommer pjäsen att kasta in besökarna i en fantasifull värld med orcher, alver och mörka grottor - en historia som många har en relation till, antingen från boken eller från filmatiseringarna.

Karaktärer från Sagan om ringen- pjäsen poserar i kulisserna på Åbo stadsteater.
Bildtext Gimli (Antti Kyllönen), Frodo (Stefan Karlsson) och Gandalf (Mika Kujala) på Sagan om ringen- pjäsen på Åbo stadsteater.
Bild: Yle/ Jasmine Nedergård

Medan filmatiseringen är uppdelad i tre delar med en speltid på över nio timmar kommer Åbo Stadsteaters pjäs hålla sig kring fyra timmar med två pauser inräknade.

Därför ryms inte heller alla scener med, men scenen med karaktärerna Tom Bombadill och hans fru Guldbär är i alla fall enbart kända för den inbitna bokfantasten.

"Det väsentliga i storyn finns med"

För filmfantasten är det det visuella som kommer att locka fram de mest nostalgiska känslorna, tror Anna Victoria Eriksson, som spelar Arwen, Guldbär och en del orcher.

– Rent visuellt är det nog en karamell för publiken. Man kommer känna igen saker från filmen och böckerna, som vad jag har hört har väldigt bra beskrivningar. Så jag tror det kommer vara roligt för fansen.

– Sen upplever jag att det väsentliga i storyn – om ringen och färden, om kampen mellan gott och ont och Sams och Frodos vänskap – finns med [i vår pjäs] och det känns som att det är det viktigaste i hela Sagan om ringen-berättelsen.

Legolas och en orch på Sagan om ringen på stadsteatern i Åbo.
Bildtext Olli Rahkonen som spelar Legolas och Tom Bombadill och Anna Victoria Eriksson som spelar Arwen, Guldbär och orcher.
Bild: Yle/ Jasmine Nedergård

Kvinnorollerna är få och typiska kvinnoroller

Det är bara några få kvinnoroller i pjäsen och de som finns är typiskt kvinnliga, säger Anna Victoria Eriksson.

– Det är roligt att få spela Arwen eftersom hon är så känd, men sedan kan man ju nog tyvärr säga att hon är en typisk kvinnoroll som är vacker och eterisk och är där för att stöda Aragorns väg till kung.

- Så det är roligt att spela lite fula orcher också emellanåt där man får fula till sig och slåss på scenen, som Arwen inte får göra, fortsätter Anna Victoria Eriksson.

Utmanande att spela en känd och tyst roll

Olli Rahkonen, som spelar Legolas, är känd från tidigare i pjäser som Tom of Finland och Robin Hood. Han upplever Legolas som en knepig karaktär att sätta sig in i.

– Hur är man Legolas, rollen? För han säger ingenting. Han är cool, han är på något sätt överlägsen alla andra, han är inte rädd för någonting, han bara går och ser fin ut hela tiden.

Skådespelare utklädda i Sagan om ringen- pjäsen på Åbo stadsteater.
Bildtext Sam (Hannes Suominen) och en skådespelare utklädd till orch i Sagan om ringen på Åbo stadsteater.
Bild: Yle/ Jasmine Nedergård

Både Eriksson och Rahkonen upplever en viss spänning i att spela i en pjäs vars historia är så känd.

– Jag känner att man har ett ansvar för de som tycker om det här och är tidigare fans. Man vill ju att det ska bli så bra som möjligt. Man vill värna om historien och stöda storyn om ringen, speciellt visuellt, säger Eriksson.

Rahkonen håller med.

– Jaa, jag är lite rädd för det. För alla vet den här sagan. Och alla vet hur de vill att det ser ut. De riktiga fansen. Det finns så många som älskar det här och som det är hela livet för. De kommer kanske att säga: "Legolas ser inte ut sådär". Det är läskigt.

"Känns som ett enda stort äventyr"

Markus Riuttu spelar Pippin, som är en av hobbitarna. Han är den som är lite för nyfiken för sitt eget bästa, säger Riuttu.

Karaktären Pippin från Åbo stadsteaters pjäs Sagan om ringen.
Bildtext Pippin (Markus Riuttu) på Åbo stadsteaters pjäs Sagan om ringen.
Bild: Yle/ Jasmine Nedergård

Riuttu beskriver pjäsen och historien som en fartfylld resa.

– Mycket arbete ligger bakom och det är liksom ett äventyr som det är fart i. Det går från scenbild till scenbild och värld till värld, man får liksom dra efter andan när man håller på och gör det.

– Samtidigt så känns det som att de här fyra timmarna är för lite, att det är så mycket som händer och många fina ställen som ändå måste lämnas bort.

Det bästa med att få vara med i en så stor produktion som denna är den fina gemenskapen i gruppen, säger Riuttu.

– Det är roligt att jobba med en så stor arbetsgrupp, speciellt då vi gör stridsscener som är noggrant koreograferade. Bra gruppanda får man via ett sådant arbete, fortsätter Riuttu.

Artikeln är uppdaterad 3.2.2017 kl. 17.04: Tidigare stod det att pjäsen uruppförs i Finland av Åbo stadsteater. Pjäsen har ändå visats tidigare i Finland.

Diskussion om artikeln