Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tom upplevde en alkoholpsykos: "Jag trodde min kompis var satan själv"

Från 2018
Uppdaterad 05.02.2018 10:52.
En man håller i en flaska starksprit och en burk öl.
Bild: Yle/Linus Hoffman

"Polarens ansikte blev helt svart och jag var säker på att han var satan". Så beskriver Karlebybon Tom Stenman en alkoholpsykos efter att han och hans kompis hade supit flera dagar i sträck.

Enligt läkare kan supande som varar i dagar eller veckor ge upphov till allvarliga hallucinationer. Det handlar om delirium tremens, också kallat dille.

Inget kunde stoppa Tom Stenman. Han och hans kompis hade supit i dagar. Genast puben öppnade raglade de in och ner åkte både starksprit och öl.

- Vi hade minst supit i en vecka, berättar Stenman åt Yle Kokkola.

Trettioåriga Stenman höll alltså på att gå in i en alkoholpsykos, eller dille. Tillståndet kräver att man supit länge och stora mängder.

Men enligt A-klinikstiftelsens läkare Markus Partanen kan man också få dille om man smuttar mindre under en längre tid och mängderna hela tiden ökar.

Delirium kommer vanligen efter att man slutat dricka, men kan också slå till under supandet ifall man minskar portionerna.

Under 2000-talets början statistikfördes varje år ett tiotal dödsfall i Finland där dödsorsaken var dille. En typisk patient som kommer in för vård är en man i 40-årsåldern.

Livrädd för kompisen

När Stenman drabbades av dille satt han hemma hos kompisen och drack. Plötsligt blev kompisen till något helt annat.

- Jag glömmer det aldrig. Hans ansikte blev helt svart och omkring ansiktet fanns röda och gula spiraler.

Stenman blev livrädd. Han var helt säker på att satan själv satt där med honom.

Rädsla och ångest hör tätt ihop med dille. Det är vanligt att man blir oklar och förlorar uppfattning om tid och rum.

Alkoholism
Bild: Yle/Katja Mättö

- Han är en mördare, han måste bort härifrån och det fort. Jag kommer att dö, tänkte Stenman där i lägenheten.

Det blev slagsmål.

- Jag hade en brödkniv i handen i något skede, men som tur är gjorde jag inget med den.

En människa som är uppfylld av rädsla kan skada sig själv eller andra. Personen kan agera enligt de röster man hör. Därför är det viktigt att personen söker vård, betonar överläkare Markus Partanen.

Efter slagsmålet somnade Stenman, men han minns ännu hur skräcken fanns kvar i honom morgonen efter.

Dille kan vara livshotande

Man kan avlida till följd av en alkoholpsykos. Patienten behöver få vård, lugnande mediciner och sättas under observation.

Enligt Partanen dör mellan 15 och 20 procent av de som får en sådan här psykos. Inte ens de som får vård överlever alltid. Det kan till exempel handla om rytmstörningar som är så allvarliga att de leder till döden.

Kramper, eventuella infektioner och att patienten inte har ätit ordentligt kan också komplicera läget. Återhämtningen kan ta dagar, till och med månader. Ångest, oro och nedstämdhet fortsätter ofta i veckor enligt Partanen.

Ibland är dille också det som krävs för att få en människa att sluta supa okontrollerat.

- Jag blev så skrämd att jag slog på bromsen med drickandet. Men då jag sen blev bättre tänkte jag att lite kan jag väl ta, berättar Tom Stenman.

I dag har Stenman i alla fall skruvat på korken för gott.

Artikeln baserar sig på "Kaverin naama meni mustaksi ja olin varma, että se on saatana" – juoppohulluus voi jopa tappaa skriven av Kati Latva-Teikari. Översättning av Ida-maria Björkqvist.

På andra språk

Diskussion om artikeln