Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kände sig vilsen och tom – nu berättar Charlotte Kalla om vägen ut ur mörkret

Från 2018
Charlotte Kalla.
Bildtext Charlotte Kalla redo att ta upp kampen om medaljer i Pyeongchang.
Bild: imago/IBL/All Over Press

Det stora svenska OS-hoppet Charlotte Kalla nådde botten i höstas. Jag hade ingen kontroll, säger skidåkaren till DN om tomheten som infann sig. Nu är hon redo att prestera i Pyeongchangs längdspår.

Charlotte Kalla, 30, har ett par omtumlande år bakom sig. Skador har stört, hjärtproblem har skrämt och en separation har smärtat.

I VM-spåren i Lahtis var hon sig själv trots den något svajiga säsongen med två silver och ett brons. Lyftet var inget nytt – Kalla har även tidigare bytt formsvackor mot toppform före stora mästerskap.

Hon är en mästare på att resa sig upp från botten – även på det personliga planet. I en intervju för Dagens nyheter berättar Kalla om förra hösten då hon kände sig mer vilsen än någonsin tidigare.

– Jag hade ingen kontroll. Det hade varit mycket skönare om jag visste att det skulle vara i tre veckor eller om någon sade att ”det är åtta veckor som du inte kommer att kunna springa”.

– Innan jag har nått botten tror jag inte att det kommer att vända någon gång. När det börjar gå nedför och det bara går ner och går ner och ner, säger hon till DN.

Charlotte Kalla jublar, Planica 2018.
Bildtext Charlotte Kalla har vunnit 18 stortävlingsmedaljer under karriären.
Bild: All Over Press

En tomhet infinner sig alltid om hösten, berättar Kalla. Efter sommaren återvänder vännerna till arbetsplatser och skolor, och den sociala samvaron reduceras.

Förra hösten var extra tung eftersom det var hennes första på länge som singel. Förhållandet med sambon Anders Svanebo tog slut efter sex år tillsammans.

– Det var annorlunda. Alla andra skulle in i sin vardag och kunde inte vara lika spontana och träffas. Det blev mycket ofrivillig egentid.

Det kommer bli otroligt tufft att vara med och fajtas där uppe

När denna säsong började var Charlotte Kalla ändå redo. Hon imponerade stort under det första världscupveckoslutet i Ruka i slutet av november och har totalt varit på prispallen i fem av åtta världscuptävlingar i vinter.

Tidigare i dag landade den dubbla olympiska mästaren i Pyeongchang, där hon jagar OS-medalj nummer sex under de kommande veckorna. I Sotji 2014 blev det guld i stafett och silver i skiathlon och 10 kilometer klassiskt.

– Jag hoppas att jag kommer vara i säsongens bästa slag när jag väl drar på mig nummerlappen. Det kommer bli otroligt tufft att vara med och fajtas där uppe, så är det bara, säger den tolvfaldiga VM-medaljören till Sportbladet.

Medan största delen av Sveriges landslag laddade upp inför OS i Japan, valde Kalla att stanna i Europa och italienska Seiser Alm.

Nu ska hon infinna sig i OS-rutinerna, anpassa sig med tidsskillnaden och förbereda sig för första starten i skiathlon på lördag. Hon ser fram emot att få tävla igen.

– Mycket, säger hon till Expressen. Men just nu längtar jag bara efter att ta mig ut på banan och få se spåren. Även om man sett tv-sändningar och så är det en helt annan sak att få åka dem för första gången.

Diskussion om artikeln