Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nytt kondomrekord i OS i Pyeongchang: ”Förväntar oss inte att alla används”

Från 2018
Jamie Anderson, Sotji 2014.
Bildtext Jamie Anderson avinstallerade Tinder under OS i Sotji – och vann slopestyleguld före Enni Rukajärvi.
Bild: All Over Press

Ett rekord har redan slagits trots att vinter-OS i Pyeongchang inte ännu ens har börjat – nämligen i antalet utdelade kondomer.

Sammanlagt kommer 110 000 gratiskondomer att delas ut under spelens gång, vilket är nytt rekord i vinter-OS. I Vancouver 2010 och Sotji 2014 låg siffran på 100 000.

”Korgar med kondomer kommer att placeras ut vid männens och kvinnornas toaletter i idrottarbyarna, vid huvudpresscentret, mediabyn och vårdcentralerna”, skriver arrangörerna i ett uttalande.

Utdelningen av kondomer under OS är inget nytt fenomen.

Bland annat snowboardstjärnan Jamie Anderson, som försvarar OS-guldet i slopestyle i Pyeongchang, har vittnat om hur dejtingappar som Tinder var i flitig användning i Sotji.

– OS-byn för Tinder till en ny nivå. Det är bara idrottare! Jag kom till en punkt där jag var tvungen att tänka att ok, det här är alltför distraherande, berättade Anderson till US Magazine.

Trevlig souvenir

Med nästan 3000 anmälda idrottare blir snittet per idrottare cirka 37 kondomer var. Enligt talesmannen Chung Geun-Sik brukar dock en stor del av OS-kondomerna plockas hem som souvenirer.

– Vi förväntas oss inte att idrottarna använder dem alla, säger Chung Geun-Sik enligt nyhetsbyrån AFP.

– Vi vill bidra till ett lyckat vinter-OS och samtidigt hindra spridandet av HIV, meddelar i sin tur gummitillverkaren som donerat 100 000 av kondomerna.

Diskussion om artikeln