Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ko flydde från slakteriet, blev kändis och gick under jorden - nu donerar holländare tiotusentals euro för att rädda den

Från 2018
En ko av arten Limousin.
Bildtext En ko av arten Limousin (inte Hermien).
Bild: Markus Braun

Kon Hermien har lyckats fånga holländarnas hjärtan och fått välgörare till och med i kungahuset. Hon ska nu köpas fri och få fridfulla pensionsdagar - bara någon lyckas fånga in henne.

Kon Hermiens dagar verkade vara räknade i slutet av december, men ödet ville annorlunda. Precis när kon skulle lastas ombord på en transport till slakthuset lyckades hon slita sig och springa till skogs.

– Hon måste ha blivit stressad och fått panik av lastbilen som skulle ta henne till slakthuset. Sedan dess har vi inte lyckats fånga in henne, säger veterinären Edo Hamersma till nyhetsbyrån AFP.

Hermien har hållit sig gömd i vildmarken i över en månads tid. Nattetid har hon slunkit in i lador för att äta, och sedan dragit sig tillbaka igen i skydd av mörkret.

Twitterkampanj för att rädda rymlingen

Hermiens öde har fångat holländarnas hjärtan och gjort kon till internetkändis. Människor har engagerat sig på Twitter under hashtaggar som #JeSuisHermien, #GoHermien och #MeKoe (inspirerat av #Metoo).

Kon har nu skaffat sig välgörare ända upp i kungahuset.

- Vi måste rädda Hermien. Låt oss köpa henne tillsammans och ge henne frihet, twittrar Pieter van Vollenhoven som är svåger till drottning Beatrix som nyligen abdikerade.

Sköna pensionsdagar väntar

En kampanj för att rädda Hermien har redan samlat omkring 50 000 euro, vilket är tillräckligt för att ge kon ett värdigt liv.

Den 3,5-åriga Hermien ska nu tillbringa resten av sitt liv på De Leemweg, som erbjuder skydd för kor som har flytt från slakthus eller övergivits.

Nu återstår bara ett sista hinder, att fånga in Hermien. Kon är nu så skygg att veterinären inte vågar närma sig henne.

– Vi får låta henne vara ifred och vänta på att vädret blir bättre och de andra korna släpps ut i hagarna. Då kommer hon antagligen att söka sig till dem på eget bevåg, säger veterinären Edo Hamersma.

Diskussion om artikeln