Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dags att njuta av riktig vinter - snö och minusgrader ett tag framåt

Från 2018
skridsko evenemang
Bild: Yle/Robin Halttunen

Vintern återvände med besked under veckoslutet och denna gång gällde det hela landet. Vintervädret håller enligt prognoserna i sig en längre tid.

Högtrycket över Finland kyler ned temperaturen så att det är rejält med minusgrader redan i dag, lördag, även vid sydkusten.

I söder utlovas också solsken på söndag.

Under de närmaste dagarna tilltar kölden så att det blir kring -10 grader i söder och i Lappland kan nya köldrekord väntas.

– I Lappland börjar det bli mildare efter veckoslutet, men i natt eller natten mot måndag kan vinterns rekord på - 36,8 grader i Nellim slås i norra eller mellersta Lappland, säger Yles meteorolog Toni Hellinen.

Hiihtäjä lastee latua pitkin alas Paloheinän mäkeä.
Bildtext Skidåkare i Helsingfors i fredags
Bild: Kukka Ström / Yle

Enligt Hellinen verkar det som om köldperioden pågår i minst en och en halv vecka.

Så kallt som det är i början av veckan är det endast fram till torsdag-fredag, men även efter det utlovas minst några minusgrader.

Något slags snötäcke i hela landet

De närmaste veckorna beskrivs som en drömperiod för vintersportidkare med snö på marken och temperaturen stadigt på minussidan.

Hela landet uppges för närvarande ha snö på marken. Minst snö finns det på Åland, 2-5 cm.

På tisdag eller onsdag kan det snöa lätt på sina håll. Värst mycket mer snö är inte att vänta - med undantag för sydkusten där det möjligen kan snöa mer ymnigt på tisdag.

Väglaget är ställvis dåligt i dag på grund av snöfall och tillfrysning av vägytor.

Diskussion om artikeln