Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Migranter skjutna i Italien - flera personer har skadats

Från 2018
Akutvårdare tar hand om en av de skadade.
Bild: GUIDO PICCHIO

En italiensk man har gripits misstänkt för att ha skjutit mot migranter i staden Macerata. Åtminstone sex människor skadades, en av dem allvarligt.

Mannen öppnade eld mot två migranter från en bil strax efter klockan elva på förmiddagen lokal tid. En stund senare ska samma man ha öppnat eld mot en annan grupp män med invandrarbakgrund.

Polisen uppmanade människor att hålla sig inomhus och inledde en intensiv jakt på mannen. Ungefär två timmar senare kunde han gripas.

Den gripne är en 28-årig italiensk man som inte har något brottsregister. När han greps hade han virat in sig i Italiens flagga.

Stadens borgmästare bekräftar för kanalen Sky TG24 att alla offer är migranter med afrikanskt ursprung, fem män och en kvinna. En av dem har fått livshotande skador.

Våldet kan ha kopplingar till brutalt mord

Det är oklart vad som hände, men myndigheterna misstänker att attacken hade rasistiskt motiv. Lokala medier rapporterar att attacken kan höra ihop med ett brutalt mord på en ung, lokal kvinna.

Den 18-åriga italienska kvinnan hittades styckad i två kappsäckar för några dagar sedan. Två dagar tidigare hade hon lämnat ett rehabiliteringshem för drogmissbrukare.

En nigeriansk man har gripits misstänkt för mordet, men han nekar till anklagelserna.

- Faktum att de här två händelserna inträffade så nära inpå varandra gör att man kan tänka sig att det finns en koppling, säger borgmästaren Romano Carancini till Sky TG24.

Mordet används i högerkampanj

Högerpartierna har använt mordet för att främja sitt invandringsfientliga budskap inför valet i Italien nästa månad.

Det finns uppgifter om att den gripne skytten var medlem i det högerpopulistiska partiet Lega Nord, rapporterar AFP.

- Nyheterna från Macerata är hemska och chockerande. Vi måste stoppa den här spiralen av hat och våld, sade Pietro Grasso som är partiledare för vänsterpartiet Liberi e Uguali.

Över 600 000 migranter har kommit till Italien med båt de senaste fyra åren, majoriteten av dem från afrikanska länder.

Polisens utredare undersöker brottsplatsen.
Bildtext Polisens utredare undersöker brottsplatsen.
Bild: CAROTTI

Källor: AFP, Sky TG24, AP, Reuters, Rai