Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HBL:s hovreporter om presidentbarnet: "Vi är svältfödda på historier om kungligheter"

Från 2018
Presidentparet med hunden Lennu
Bildtext Sauli Niinistö och Jenni Haukio med hunden Lennu. Hunden har uppmärksammats i internationell press och Lennus kändisskap har tagits upp som ett bevis på att presidentens privatliv intresserar väljarna mera än den politiska makten.
Bild: Lehtikuva

Nyheten om president Sauli Niinistös och Jenni Haukios gemensamma barn har uppmärksammats stort i media. Hufvudstadsbladets hovreporter Annika Hällsten hoppas att presidentparet gör som kungafamiljen i Sverige och publicerar bilder på den nyfödde.

Det var ingen hemlighet att presidentparet väntade barn, tvärtom. Presidentens kansli gick ut med nyheten i oktober och under presidentvalskampanjen har barnet regelbundet nämnts i nyhetsartiklar.

Ändå slog nyheten om födseln ner som en bomb på fredag kväll.

Vid lunchtid på lördag hade Sauli Niinistös uppdatering på Facebook fått över 40 000 kommentarer och över 140 000 reaktioner.

Kvällstidningarna häckade utanför Kvinnokliniken i Helsingfors för att få sig en skymt av presidenten.

Hovreporter vill se bilder på sociala medier

Annika Hällsten, kultur- och hovreporter på Huvudstadsbladet, skriver i en kolumn att presidentparet borde offentliggöra bilder på det nyfödda barnet.

Prinsessan Estelle bakar tunnbröd
Bildtext Det svenska hovet spelar i en annan liga än presidentens kansli i Finland när det kommer till offentlighet. Hovet publicerar regelbundet arrangerade pressbilder också av minderåriga kungligheter. Prinsessan Estelle (född 2012) är redan en rikskändis i Sverige.
Bild: Kungahuset.se

- Jag tänker mig att många vill se bilder av babyn och jag tycker det är viktigt att presidentparet själva tar kontroll över vilka bilder som visas av barnet. Annars riskerar rapporteringen att gå över styr, säger Hällsten till Svenska Yle.

Hon tycker att presidentparet kunde ta modell av kungahuset i Sverige och släppa bilderna på sociala medier.

- Jag tycker att de är skyldiga att göra det eftersom de är offentliga personer. Babyn är visserligen inte offentlig, ingen tycker säkert att han ska stå på slottsbalkongen när han vuxit upp, men man vill veta hur han mår och vem han liknar.

Forskare: Födseln är en privatsak

Någon skyldighet att visa upp sitt nyfödda barn har presidentparet ändå inte.

Laura Kolbe, historieforskare vid Helsingfors universitet, säger i en kommentar till nyhetsbyrån STT att barnets födsel är en privat angelägenhet.

Laura Kolbe.
Bildtext Laura Kolbe påminner om att barnet är presidentparets privatsak.
Bild: Foto: Marcus Rosenlund

Kolbe förstår ändå parallellerna till kungliga födslar och ser uppståndelsen som ett tecken på att presidentinstitutionen är viktig.

"Niinistö ska inte vara kung Sauli"

Hällsten poängterar att hon inte är rojalist och helst vill se att Niinistö håller sig till presidentens uppgifter.

- Jag vill inte att Sauli Niinistö ska vara kung Sauli.

Men ändå har presidentparet enligt henne ett symbolvärde som kan jämföras med kungafamiljers.

- Det finns förhållandevis få stora kändisar i Finland. Jämfört med stora idrottstjärnor står presidentparet inte bara för en prestation, utan också för en värdighet jämsides med det folkliga.

Är vi i Finland svältfödda på historier om kungligheter?

- Ja det är vi. Annars skulle vi inte med så lidelsefullt intresse läsa om vad kungafamiljerna i Sverige, Danmark och Norge håller på med. Ja, vi är svältfödda.

Diskussion om artikeln