Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Flygande start på nya året – nu får Andersson också FSI:s stora ungdomspris

Från 2018
Saga Andersson.
Bildtext Saga Andersson är bara sjutton år, men redan en av landets allra bästa i stavhopp.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Saga Andersson har inlett sitt år med nya rekordnoteringar. I kväll tilldelades hon dessutom det största stipendiet av FSI:s ungdomspris vid den finlandssvenska idrottsgalan.

I början på den här veckan drämde Saga Andersson till med ett nytt personligt inomhusrekord. Vid en tävling i Helsingfors hoppade hon 4,37.

Sjuttonåringen inledde den här lördagen med att befästa sin ställning som säsongsupptaktens bästa stavhoppare i landet. Hon slog rutinerade Minna Nikkanen i Åbo och noterade 4,31 i dag. Andersson rev ut sig på rekordhöjden från tidigare i veckan.

På kvällen blev det officiellt att Esbo IF-hopparen, vars utomhursrekord ligger på 4,42, också får ta emot det största stipendiet av FSI:s ungdomspris 2017. Det blev offentligt vid den finlandssvenska idrottsgalan i Helsingfors.

I motiveringen står det bland annat att ”Andersson är tvåa i världsstatistiken bland sjuttonåringar och ingen finlandssvensk damidrottare har någonsin hoppat högre".

Ungdomspriset delas ut till unga idrottare i åldern 15–20 som har haft stora framgångar både nationellt och internationellt.

Andersson får 2000 euro i prispengar. Simmaren Vilma Oura och skytten Cristian Friman var också nominerade och de två får 1000 euro.

Här är andra pristagare på galan:

Edvin Wide-priset 2017: Eljas Aalto, IF Sibbo-Vargarna (friidrott)
Årets Skola i rörelse 2017: Övermark skola
Årets tränare 2017: Matti Mäki, Helsingfors simsällskap
Tre Smeders idrottsstipendium: Eevi Bengs, Helsingin Nykyaikaiset 5-ottelijat (modern femkamp) och Max Granlund, Dicken (handboll)

Diskussion om artikeln