Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Greker samlas till jättedemonstration om namnet Makedonien

Från 2018
Tusentals personer demonstrerar i Thessaloniki i Grekland mot en kompromiss mellan Grekland och grannlandet Makedonien i tvisten om namnet Makedonien.
Bildtext Tusentals personer demonstrerar i Thessaloniki i Grekland mot en kompromiss mellan Grekland och grannlandet Makedonien i tvisten om namnet Makedonien.
Bild: EPA-EFE/NIKOS ARVANITIDIS

Efter en stor demonstration i Thessaloniki i provinsen Makedonien för två veckor sedan samlas hundratusentals greker till en ny demonstration med kravet att regeringen inte kompromissar med grannlandet Makedonien.

En kompromiss om namnet Makedonien uppges vara nära förestående, något som demonstranterna ogillar. Demonstrationen i Aten kommer enligt arrangörerna att samla upp till en miljon människor.

- Det kommer att bli majestätiskt. Det här har aldrig tidigare hänt. Det kommer att skicka en stark signal både i och utanför Grekland, säger demonstrationens talesman Michalis Patsikas.

Tusentals greker demonstrerar i Thessaloniki 21.1.2017 mot att grannlandet Makedonien använder namnet Makedonien.
Bildtext Demonstranter i Thessaloniki den 21 januari 2018
Bild: EPA-EFE/NIKOS ARVANITIDIS

Kompositören Mikis Teodorakis, 92, väntas vara huvudtalare under manifestationen som uppges ha organiserats och finansierats av grupper av grekiska emigranter med stöd av pensionerade officerare, grekiska kulturella föreningar och kyrkliga grupper.

Regeringen har beskyllt extremhögern och det nynazistiska Gyllene gryning för att försöka utnyttja missnöjet i den här frågan.

Journalisten Georgia Bitakou säger till nyhetsbyrån AFP att demonstrationen är opolitisk.

- Vi är alla patrioter. Det finns inga partier, inga färger, säger hon.

Samtidigt har flera oppositionspolitiker antytt att de kommer att delta i demonstrationen för att också protestera mot regeringens skattehöjningar.

Grekiskt kulturarv

Demonstranterna anser att namnet Makedonien tillhör det grekiska kulturarvet ändå från Alexander den stores tid. Han var bland annat kung i Makedonien som då var det ledande riket i antikens Grekland.

Regeringen har sagt att demonstrationerna inte kommer att påverka regeringens beslutsamhet att lösa den långvariga tvisten om namnet Makedonien.

Republiken Makedonien och regionen Makedonien

Tvisten har pågått sedan 1991 då den tidigare jugoslaviska republiken Makedonien blev en självständig nation. På grund av Greklands protester blev Makedonien medlem i Förenta Nationerna under namnet FYROM, den tidigare jugoslaviska republiken Makedonien.

Grekland har också hotat lägga in veto mot om Makedonien ansöker om medlemskap i militäralliansen Nato.

Makedonien har fört ärendet till Internationella domstolen i Haag som har slagit fast att det är fel av Grekland att sätta käppar i hjulen för grannlandet.

En eventuell kompromiss skulle kunna innebära att Makedonien byter namn till Nya Makedonien, Norra Makedonien, Övre Makedonien eller något liknande för att skilja åt namnet på staten och den grekiska provinsen.

68 procent av grekerna motsätter sig enligt en mätning i januari alla nya namnförslag där namnet Makedonien ingår.

Källor: AFP,Reuters, Al-Jazeera, Nationalencyklopedin

Diskussion om artikeln