Kina kritiserar USA:s nya kärnvapenpolicy - också Ryssland kritiskt
Kärnvapenmakten Kina opponerar sig mot Förenta staternas förnyade kärnvapenstrategi och betecknar USA:s spekulationer om Kinas intentioner som vilda gissningar.
Det amerikanska försvarsministeriet Pentagon publicerade på fredagen sin nya kärnvapenpolicy som till stora delar handlar om Ryssland, men flera sektioner handlar om bristen på transparens angående Kinas kärnvapenprogram.
Enligt rapporten har Kina tagit fram nya slags kärnvapen inklusive mobila interkontinentala ballistiska missiler och en ny kärnvapenbestyckad ubåt.
"Minsta möjliga kärnvapenarsenal"
Den kinesiska militärens talesman Ren Guoqiang säger att rapporten kommer med vilda gissningar om Kinas intentioner och överdriver hotet från landets kärnvapenstyrka.
Talesmannen säger att Kina alltid har hållit sin kärnvapenstyrka på den miniminivå som är nödvändig för att trygga den nationella säkerheten.
Ren påpekade att USA har världens största kärnvapenarsenal och sade att Kina hoppas att USA överger sin kalla kriget-mentalitet.
Enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri) har Kina världens femte största kärnvapenarsenal med cirka 300 stridsspetsar mot 7 000 för Ryssland och 6 800 för USA.
Militärtalesmannen sade att Kina alltid står fast vid principen om att använda kärnvapen bara om landet redan angripits med kärnvapen. Ren sade vidare att Kina aldrig hotar med eller använder kärnvapen mot länder som inte har kärnvapen.
Mindre, men mer träffsäkra kärnvapen
Enligt den nya kärnvapenpolicyn ska USA utveckla så kallade taktiska kärnvapen som ett svar på vad Ryssland gjort på senare år.
De taktiska kärnvapnen är mindre förödande och mer träffsäkra än de så kallade strategiska kärnvapnen som kan slå ut hela regioner eller länder. Enligt Pentagon har Ryssland sedan 2010 satsar stora resurser på taktiska kärnvapen.
USA:s försvarsminister James Mattis oroar sig i förordet till rapporten för att Ryssland antagit strategier som bygger på en kärnvapenupptrappning för att vara framgångsrika.
Den här utvecklingen, samt Rysslands annektering av Krim och kärnvapenhot mot våra allierade, markerar Rysslands definitiva återgång till en rivalitet mellan stormakterna, skriver Mattis.
Dokumentet är konfrontativt och antiryskt
Ryska utrikesministeriet
Det ryska utrikesministeriet säger att man i Ryssland är djupt besvikna över innehållet i USA:s kärnvapenpolicy. Ministeriet anser att dokumentet är konfrontativt och antiryskt och framhåller att de amerikanska beskyllningarna är felaktiga.
Ministeriet framhåller att det finns bara två lägen där Ryssland kan ta till kärnvapen: Som ett svar på en kärnvapenattack mot Ryssland eller landets allierade eller som ett svar på en konventionell attack som hotar den ryska statens existens.
USA:s president Donald Trump bestämde i januari 2017 att landets kärnvapenpolicy ska uppdateras.
Källor, AFP, AP, Tass, Yle, Pentagon, SVT