Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Petades tungt från OS – nu är Lindfors bäst i landet: "Onödigt att spekulera"

Från 2018
Viveca Lindfors.
Bildtext Viveca Lindfors slog Emmi Peltonens årsbästa med drygt två poäng.
Bild: All Over Press

Viveca Lindfors ratades från den blåvita OS-truppen. Nu får hon se på då Emmi Peltonen tävlar i Pyeongchang – och hon gör det som Finlands bästa konståkare. I NM slog hon Peltonens årsbästa.

Det allra sista OS-hoppet gled ur Viveca Lindfors händer vid konståknings-EM i Moskva i mitten på januari. Hon lyckades inte slå Emmi Peltonens nationella årsbästa och förlorade dessutom mot sin rival.

Peltonen åker till OS i Pyeongchang – ett beslut som Lindfors bittert kommenterade så här:

– Våra säsongsbästa är i praktiken identiska. Om det inte är jag som får åka till Pyeongchang så är det bäst att det går bra.

"Idrottarna förbättrar sig"

Lindfors får titta på OS-konståkningen från tv-soffan – trots att det var hon som fixade den finländska nationsplatsen förra året.

Till råga på allt gör Lindfors det som Finlands poängmässigt bästa åkare. I dag noterade hon nytt inhemskt årsbästa i nordiska mästerskapen. Hon tog sitt första NM-guld före svenska OS-resenären Anita Östlund.

– Nu ser det ut så här och det är onödigt att spekulera om vad som skedde för några veckor sedan. Säsongen fortsätter och idrottarna förbättrar sig vilket är positivt. På precis samma sätt kan Emmi förbättra sitt poängsaldo i nästa tävling, säger konståkningsförbundets träningschef Satu Niittynen till STT.

Emmi Peltonen och Viveca Lindfors under en presskonferens.
Bildtext Emmi Peltonen och Viveca Lindfors är inte bästa vänner, direkt.
Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Två poäng bättre än Peltonen

Efter det korta NM-programmet var Lindfors tvåa, men i dagens fria program åkte hon upp sig till förstaplatsen.

Efter en utmärkt insats satte hon nytt personligt rekord med 166,63 poäng, vilket också är drygt två poäng bättre än OS-klara Peltonens 164,11 poäng – ett resultat som hon nådde vid FM.

– Jag gav precis allt i dag och poängen är riktigt bra. Det här var en rutininsats. Jag tar det tävling för tävling nu. Mitt mål är att göra två rena program, säger Lindfors i konståkningsförbundets pressmeddelande.

På herrsidan blev det svensk NM-seger genom Alexander Majorov. Finländaren Valtter Virtanen tog silver med totalpoängen 177,66 – utklassad av den svenske EM-sjuan som skrapade ihop 235,54 poäng.