Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbos nya byggregler går till domstol – inverkan på miljön har inte utretts tillräckligt, anser naturexperter

Från 2018
Sommarstuga i snö.
Bildtext Sibbos nya byggnadsordning utökar rätten att bygga på strandområden märkbart utan att utreda konsekvenserna för miljön, anser Finlands naturskyddsförbund (illustrerande arkivbild).
Bild: Yle/ Lone Widestam

Det nyländska distriktet inom Finlands naturskyddsförbund har besvärat sig till Helsingfors förvaltningsdomstol. Besväret gäller Sibbofullmäktiges beslut att godkänna kommunens nya byggnadsordning.

- Sibbo går för långt när det gäller rätten att få bygga på strandområden. Dessutom har miljökonsekvenserna av det här inte utretts tillräckligt, säger Tapani Veistola, naturskyddsexpert vid Finlands naturskyddsförbund.

Det nyländska distriktet inom förbundet anser att Sibbo inte beaktar kultur- och naturvärden i byggnadsordningen i tillräcklig mån.

Besväret gäller Sibbofullmäktiges beslut från den 11 december 2017, då den nya byggnadsordningen godkändes.

"Privata intressen går först"

Den nya byggnadsordningen tillåter till exempel att sidobyggnader byggs också på strandområden, vilket enligt förbundet utökar rätten att bygga på strandområden märkbart.

Dessutom innebär de nya reglerna enligt förbundet att man kan bygga större fritidshus än tidigare och att man kan bygga närmare strandlinjen.

Det går också att bygga på mindre tomter än förr och till och med på öar som är mindre än 2 hektar stora, påpekar förbundet.

- Den nya byggnadsordningen kör över gällande planer för markanvändningen. Privata intressen går före allmänna intressen, säger Veistola.

Vass vid strandkanten i frusen småbåtshamn.
Bild: Yle/Markku Hautala

Tryck på vattendrag och landskap

Förbundet vill att domstolen tar ställning till en hur stor utökning av byggrätten på strandområden som är möjlig att ta in i kommunens byggnadsordning.

Enligt förbundet skulle en kraftig ökning av byggandet på strandområden orsaka ett tryck både på vattendrag och på landskap.

Byggnationen skulle också belasta kommunaltekniken och infrastrukturen.

Byggnadsordningen på is

Om besväret går igenom måste byggnadsordningen behandlas på nytt i Sibbo. Det kan ändå dröja något år innan domstolens beslut kommer.

Till dess kan inte de nya bestämmelserna i byggnadsordningen tillämpas i kommunen, skriver Sipoon Sanomat som var först med att berätta om nyheten.

- Sibbos nya byggnadsordning berör mer än bara en kommun. Vi talar om hur långt byggnadsordningen kan utsträckas, säger Tapani Veistola.