Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Språkförsöket ser ut att bli en flopp - få vill skippa skolsvenskan

Från 2018
Uppdaterad 05.02.2018 16:03.
Svenska lågstadie skolböcker.
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Den nya språklagen som erbjuder 2 200 elever i årskurs 5 frivillig skolsvenska ser ut att bli en pannkaka. Mycket få elever har meddelat att de vill välja ett annat språk än svenska från årskurs 6.

Det var i slutet av fjolåret som riksdagen godkände en lag som gör svenskan frivillig för en del elever. Kommunerna reder som bäst ut hur stort intresset är, men enligt finska Yle är intresset iögonenfallande lamt.

Bakgrundskrafter är Sannf och De blå

Sannfinländarna och Blå framtid har varit experimentets främsta förespråkare. De Blås ordförande Sampo Terho har motiverat experimentet med att elever i östra Finland och Lappland inte behöver svenska, utan ryska.

Poliitikko ja kansanedustaja Sampo Terho, Sininen eduskuntaryhmä (Uusi vaihtoehto), Pikkuparlamentti, 10.11.2017.
Bildtext Sampo Terho: I öster behövs ryska och inte svenska
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Förra våren sade Terho så här om vad han kallade det historiska språkexperimentet:

För första gången kan nu en betydande grupp unga pröva på alternativ och visa vilka följder det blir av det. Jag tror att erfarenheterna kommer att vara i huvudsak positiva, till exempel i och med att språkkunskaperna breddas

Intresserar inte

Men nu haltar experimentet betänkligt.

I landskapen Norra och Södra Karelen, Kymmenedalen och Kajanaland har bara kommunen Tohmajärvi sagt att man vill delta i språkförsöket.

Niirala gränsövergång finns i Tohmajärvi och kontakterna över gränsen till Ryssland är livliga. En fjärdedel av eleverna vill börja läsa lång ryska.

Tohmajärvi
Bildtext Tohmajärvi intresserat av att skippa svenskan
Bild: Yle

I Östra och Sydöstra Finland är intresset för att välja något annat språk än svenska mycket litet. Av 715 femteklassare i Villmanstrand har bara elva anmält intresse för något annat språk än svenska.

Den ställföreträdande utbildningsdirektören i Villmanstrand, Tomi Valkeapää, kommer att föreslå att staden lämnar sig utanför språkexperimentet vid ett möte på tisdag.

Byte av skola lockar inte

Läget är ungefär likadant i Imatra. Staden ligger alldeles vid gränsen till Ryssland och där har bara 24 elever anmält intresse för att byta språk.

I både Imatra och Villmanstrand verkar logistiken och de geografiska avstånden spela en roll för vilka språk barnen vill läsa. Om eleverna tvingas byta skola svalnar intresset genast.

I Villmanstrands grannkommun Taipalsaari har två familjer meddelat att de vill slippa den obligatoriska svenskan.

I Lieksa verkade förhandsintresset vara stort, men när föräldrarna till de 92 eleverna tillfrågades, var endast 10 barn på väg att byta språk.

Helsingfors stadsstyrelse behandlar skolsvenskan vid sitt möte på måndagen, men det är osannolikt att staden går med i språkförsöket.

Kommunerna ska lämna in sina svar före den 23 februari.

Petri Kivimäki/Yle Uutiset
Översättning: Sara Langh

Diskussion om artikeln