Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hjärtklappning och tårar i ögonen - systrarna Ekblad fick kulturpris

Från 2018
Uppdaterad 13.02.2018 15:56.
Ylva och Stina Ekblad
Bildtext Systrarna Ylva och Stina Ekblad.
Bild: Nina Bergman / Yle

De skådespelande systrarna Stina och Ylva Ekblad har tilldelats Svensk-Österbottniska Samfundets kulturpris på 5000 euro vardera. Priserna delas ut under Runebergsfesten i Vasa.

Runebergsfesten har anordnats i ett sextiotal år. Kulturpriset är en extra "krydda" på festligheterna och delas ut då samfundet finner att det finns lämpliga kandidater

– I år har det inte varit några som helst svårigheter att hitta kandidater - tvärtom Det säger Kjell Herberts, samfundets preses.

Motiveringen till priserna lyder:

"Systrarna Stina och Ylva Ekblad har individuellt och tillsammans genom sitt arbete inom teater, film och TV plöjt en fåra från den österbottniska jorden och ut i världen, alltid djupt förankrade i hembygden, men med en spännvidd och en lyskraft långt utanför dess gränser.

Deras rika produktion är en källa till inspiration för kulturarbetare i landskapet och till en stolthet för österbottningarna."

Ett fint pris

För systrarna Ekblad kom priset en överraskning. Det känns bra att få ett sånt här erkännande för sitt arbete.

– Man blir ju aldrig så självsäker att man går omkring och tror att man är bra, säger Ylva. Det är alltid ett stort arbete, det vi håller på med.

– Det är klart att man blir både tårögd och får hjärtklappning över en sån sak. Det är ett väldigt fint pris och vi är väldigt stolta, säger Stina Ekblad.

Under kvällsfesten kommer Ylva och Stina Ekblad att uppträda med dikter och dagboksutdrag av delvis Runeberg, men främst en av hans elever, 200 års-jubilaren Zacharias Topelius.

– Så blir det kanske lite Huldén också, vi får se hur det blir, säger de.

De har redan tidigare år fått frågan om de vill medverka i festen. I fjol gick inte tidtabellerna ihop, men i år klaffade det, eftersom Runebergsdagen infaller på en måndag.

– Det är ju min lediga dag från Dramaten, säger Stina.

Diskussion om artikeln