Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dagisbarn skickas hem, operationer skjuts upp - så påverkas du av kommunsektorns förbud mot övertidsjobb och skiftesbyte

Från 2018
Uppdaterad 07.02.2018 09:21.
Barn ute i snön.

Ett förbud mot att arbeta övertid och byta tur träder ikraft för medlemmar i flera kommunförbund tisdag morgon klockan sju. Förbudet infördes efter att kommunbranschens avtalsförhandlingar avbröts i söndags.

Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorn FOSU, Finlands närvårdar-och primärskötarförbund SuPer och Social- och hälsovårdens fackorganisation Tehy har utlyst övertids- och skiftbytesförbud på tisdag.

De flesta av förbundets medlemmar berörs av förbudet.

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena, JHL, utfärdade motsvarande förbud redan på måndagen.

Kommunbranschens avtalsförhandlingar avbröts i söndags.

Löntagarna krävde kompensation för den nedskurna semesterpengen men Kommunarbetsgivarna vägrade acceptera att 300 miljoner euro betalas ut som kompensation inom loppet av två år.

Förhandlingarna inom branschen fortsätter på tisdag.

Här är några av de följder förbudet mot att jobba övertid och byta tur får:

1. Barnen måste kanske hämtas hem från dagis

Övertids- och skiftbytesförbudet kan märkas i småbarnspedagogiken och inom hälsovården, säger ordföranden för FOSU, Olli Luukkainen.

- Inom småbarnspedagogiken är det fastslaget hur många anställda som skall finnas på plats. Om en barnträdgårdslärare blir sjuk eller annars är frånvarande måste dagisets chef ringa föräldrarna och be dem hämta hem barnen, säger Luukkainen.

JHL:s ordförande Päivi Niemi säger sig ha hört om dagisar där man bett föräldrarna hämta barnen i tid, för att slippa problem med övertid.

2. Tider till hälsovården kan annulleras

Vissa räknar med att förbudet mopt övertid och turbyten främst påverkar den icke-brådskande vården.

FOSUs medlemmar är bland annat hälsovårdare, talterapeuter och psykologer. Ordförande Luukkainen konstaterar att om arbetstagaren är borta ersätts hen inte av någon annan och då kan den reserverade tiden annulleras.

3. Sannolikt att operationer flyttas fram

Direktören för intressebvakning vid Tehy,
a Else-Mai Kirvesniemi, bedömer att operatoner skjuts fram för de följer redan från början en tajt tidtabell och föseningar är vanligta.

Ingens liv och hälsa sätts ändå spel försäkrar Kirvesniemi.

4. Turer i metro- och spårvagnstrafiken ställs in i Helsingfors

Antalet inställda turer varierar varje dag. Om en förare blir sjuk och det inte finns förare i reserv, kommer turen att ställas in.

Framförallt i metrotrafiken körs en del av turerna som övertidsarbete eftersom behov av förare har varit större än väntat.

- Det finns inte många metroförare i reserv så övertidsförbudet kommer att innebära inställda turer, beklagar Arttu Kuukankorpi, direktör för HST:s enhet Trafikering.

5. Bussturer ställs in i Tammerfors

Tammerfors stads trafikverk meddelar att vid middagstid på måndag hade alla turer körts. Av trafikverkets anställda hör 85 procent till JHl, resten till andra förbund.

Sjukfrånvaro försöker man ersätta med chaufförers om får arbeta övertid.

6. Gatuunderhållet försämras

Huvudförtroendemannen i samorganisationen för Björneborgs kommunsektor, Tommi Raunela, säger att så småningom kan den kommunala servicen försämras.

Det här gäller för sektorer som underhåll av vägar och gator och räddningsverket.

Den ursprungliga texten är skriven av Mikko Leppänen och Sonja Parkkinen/ Yle Uutiset

Diskussion om artikeln