Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kontroversiellt förslag i Danmark: Skicka asylsökande till flyktingläger i Afrika

Från 2018
Syriska flyktingar stiger i land på ön Kos i Grekland.
Bildtext Syriska flyktingar stiger i land på ön Kos i Grekland.
Bild: EPA/YANNIS KOLESIDIS

Socialdemokraterna i Danmark vill avskaffa rätten att söka asyl vid Danmarks gränser. Enligt det kontroversiella förslaget skulle de som söker asyl skickas till flyktingläger i till exempel Nordafrika, medan de väntar på asylbeslutet.

Invandringspolitiken är den hetaste politiska frågan i Danmark och Socialdemokraterna vill med utspelet positionera sig inför Folketingsvalet, som hålls senast sommaren 2019.

Förslaget går i korthet ut på att asylsökande ska vänta på sitt asylbeslut i flyktingläger i tredje land, till exempel i Nordafrika. Lägren skulle drivas av Danmark.

Om flyktingarna sedan får asyl får de ändå inte komma till Danmark, utan skulle skickas vidare till FN:s flyktingläger.

Stefan Löfven, oktober 2016.
Bildtext Stefan Löfven vill inte ta ställning till förslaget.
Bild: All Over Press

Nordiska systerpartier vill inte ta ställning

Ledande nordiska Socialdemokrater möttes på måndagen i Stockholm, och det danska förslaget var på allas läppar. Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) ville ändå inte ta ställning till förslaget.

- Man måste nog titta på vad det egentligen betyder för till exempel asylrätten. Jag utgår från att vi alla står upp för asylrätten och det tror jag också att dansk socialdemokrati gör, säger Löfven.

De danska Socialdemokraternas ordförande Mette Fredriksen skulle också ha varit med på kongressen, men hon fick istället förklara förslaget hemma i Danmark. Socialdemokraterna är Danmarks största oppositionsparti.

I Sverige kom borgerliga Moderaterna med ett liknande förslag i höstas och också här kommer invandringspolitiken att diskuteras inför riksdagsvalet i höst.

Frågan är om socialdemokraterna även här föreslår ytterligare skärpningar av asylpolitiken.

- Vi har skärpt vår migrationspolitik så vi har nu en nivå som motsvarar resten av EU. Vi kan inte ha mera generösa regler än andra EU-länder, det är därför det är så viktigt att vi hittar ett system så att EU delar på ansvaret, säger Löfven.

- Då det gäller rätten att söka asyl, så den tänker vi stå fast vid. Det är ett internationellt åtagande. Även med de nya reglerna som diskuteras i FN, så tror jag inte att den rätten kommer att försvinna.

Antti Rinne
Bildtext Antti Rinne vill se mer utvecklingsarbete i flyktingarnas hemländer.
Bild: Yle

Antti Rinne: Utvecklingsarbetet i Afrika blir viktigare

Inte heller Antti Rinne, ordförande för socialdemokraterna i Finland, vill tydligt ta ställning till det danska förslaget. Han säger ändå att utvecklingen mera går mot att hjälpa flyktingarna i deras hemländer.

- Om mänskorna kommer hit och behöver hjälp, så måste vi hjälpa dem. Men vi måste också hjälpa dem där, så utvecklingsarbetet i Afrika kommer att bli mycket viktigare än hittills, säger Rinne.

- Kan det bli EU:s linje att man hjälper mera i Afrika och inte låter de asylsökande komma till Europa överhuvudtaget?

- Vi har diskuterat det i vårt utskott i riksdagen att det här är någonting som behöver stärkas inom diskussionen i EU.