Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump tillrättavisar demokrater - kommer knappast att vittna i Rysslandsutredning

Från 2018
President Donald Trump talar i Ohio den 5.2.2018.
Bild: AFP / Lehtikuva/ Mandel Ngan

President Trump kommer knappast att vittna eller låta sig förhöras i specialåklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning. Det är ett av många besked från Vita huset under måndagen.

Trump har tidigare sagt att han skulle älska att låta sig förhöras. Med tillägget: om juristerna låter mig göra det. Men presidentens jurister sägs avråda enligt New York Times.

Många vill veta vad Donald Trump visste och vilken roll han själv hade i kontakterna med Ryssland och eventuella försök att förhindra rättvisan.

Juristerna vågar inte släppa fram Trump?

Juristerna sägs vara oroade över att presidenten ska vittna under ed, eftersom han har en tendens att ge falska utlåtanden och motsäga sig själv, enligt NYT.

Om presidenten vägrar låta sig förhöras, finns chansen att specialåklagaren begär Trump att framträda inför en jury.

Samtidigt fortsätter spekulationerna om huruvida det blir någon fortsatt utredning, eller om Mueller får sparken.

Det väcker uppmärksamhet att justitieministern Jeff Sessions är så tyst.

Han har inte kommenterat de nya vändningarna i Rysslandsutredningen, kongressens frigivna dokument eller presidentens angrepp på FBI och justitieministeriet.

Nu kommer demokraternas motbevis

Efter att republikanernas pm förra veckan publicerades i representanthuset har presidenten hävdat att den frikänner honom. Den bekräftar helt att utredningen är en häxjakt, enligt Trump.

Utredningen och övervakningen av hans kampanjteam kom till på fel sätt, av partiska FBI-anställda, hävdar Vita huset.

Den manövrerades av den dåvarande utrikesministern, demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton, påstår Trump och hans medarbetare.

Medvinden mojnar

Republikanernas fyrasidiga dokument verkar ha fått många amerikaner att ifrågasätta den federala polisen FBI.

Över 70 procent av republikanerna anser nu att FBI försöker undergräva presidentens ställning medan 75 procent av demokraterna anklagar Trump och republikanerna för att undergräva FBI och Rysslandsutredndingen.

För en stund verkade det som om presidenten hade medvind.

Det sades att det skulle komma ännu fler avslöjanden och att utredningen om FBI bara är i sin början.

Men samtidigt har ett utskott i representanthuset nu enhälligt beslutat att också demokraternas utredning bör publiceras. Den sägs behandla samma ärende fylligare. Den har tillkommit på samma sätt, på basen av samma hemligt undersökningsmaterial.

Men slutsatserna är helt olika och i själva verket har också republikanernas rapport medvetet tolkats politiskt till Trumps fördel, sägs det.

Kan demokraterna behandlas annorlunda än republikanerna?

Presidenten har nu fem dygn på sig att besluta om publiceringen av dokumentet.

Ett av huvudargumenten senast var att amerikanerna har rätt att veta. Ärendebehandlingen bör vara så öppen och transparent som möjligt, sa republikanerna.

Därför bör det bli svårt att förbjuda publiceringen av det här motdokumentet.

”Lilla Adam Schiff läcker”

På måndagen återföll presidenten också till sina mobbartweets.

Han beskyllde demokraternas högsta representant i underrättelseutskottet Adam Schiff att medvetet läcka hemligt material, liksom ett antal namngivna FBI-chefer.

Enligt presidenten är Schiff en av de största lögnarna och läckarna i Washington, och måste stoppas. Dessutom är han småväxt och maktgirig, enligt presidentens tweet på måndagsmorgonen.

”Demokraterna fosterlandsförrädare”

När presidenten talade vid ett möte i Cincinnati på måndagen återkom han till en annan fråga som har irriterat honom. Det handlar om demokraternas ovilja att stiga upp och applådera hans tal om läget i unionen för en vecka sedan.

De utstrålade dålig energi, sa presidenten om demokraterna i kongressen, medan republikanerna reagerade på ”rätt” sätt, de jublade.

-Halva salen var vilt entusiastisk, de älskade allt, och ville göra något för sitt land. Den andra sidan reagerade inte ens på riktigt positiva nyheter. De var som döda. Och oamerikanska, tillade presidenten.

- Någon kallade dem landsförrädare, tillade presidenten och sa sig hålla med.

Åtminstone såg de inte ut att älska sitt land speciellt mycket, sa president Trump om de svartklädda demokraternas demonstration i kongressen.

Tillfälliga kurskorrigeringar

Presidenten har upprepade gånger tagit åt sig äran för de ökande börskurserna. Nu tvingades Vita huset kommentera de rasande börskurserna.

Uttalandet manade till lugn trots att New York-börserna rasade under måndagen, som en fortsättning på lägre aktiekurser också på fredagen.

Dow Jones industri-index föll med 6% under eftermiddagen, det största poängraset någonsin. Också teknologiaktierna gick ner.

Vita husets talesman betonade att den amerikanska ekonomin är i mycket bättre skick under Donald Trump. Det är bara marknaderna som fluktuerar, på lång sikt är USA:s ekonomi i gott skick.

Det budskapet spreds också av många ekonomiska experter på måndagskvällen. Trots en tillfällig kurskorrigering, som var väntad, är börskurserna fortfarande betydligt högre än när Trump tillträdde.