Undantagstillstånd i Maldiverna – ex-president och Högsta domstolens domare fängslade
Maldivernas omstridde president Abdulla Yameen stärker sitt grepp om makten genom att utlysa undantagstillstånd.
Presidenten utlyste undantagstillstånd samtidigt som han lät gripa Högsta domstolens domare och en ex-president som leder oppositionen inför presidentvalet i höst.
Högsta domstolens ordförande Abdulla Saeed och en annan domare greps, samtidigt som presidenten anklagade oppositionsledaren Maumoon Abdul Gayoom för mutbrott.
Gayoom var president i trettio år - från år 1978 fram till år 2008 - då Maldiverna blev en demokratiskt flerpartistat.
Det 15 dagar långa undantagstillståndet gör det möjligt för presidenten att gripa politiska motståndare, att lägga beslag på deras egendom och att förbjuda protester och folksamlingar.
Högsta domstolen frigav oppositionsledare
Presidenten har inte angett varför han lät gripa Högsta domstolens domare, som förra veckan beordrade att fängslade oppositionsledare skulle friges.
Yameen anklagade domarna för att de genom sitt beslut "äventyrar statens säkerhet och allmänhetens intressen."
Sedan dess har presidenten förhindrat parlamentsledamöter att utföra sina jobb, vilket utlöste gatuprotester i huvudstaden Malé.
Presidenten säger i ett uttalande att "en del rättigheter kommer att begränsas men affärslivet och andra tjänster kommer inte beröras av undantagstillståndet."
Ex-president fördömer sittande presidenten
Högsta domstolens beslut att återinsätta 12 avsatta parlamentsledamöter, hotar presidentens ställning eftersom han förlorar sin majoritet i parlamentet om och när politikerna återvänder till parlamentet.
Presidentens främsta motståndare, ex-presidenten Mohamed Nasheed som lever i exil, fördömer presidentens åtgärder.
- Presidentens beslut är olagliga och står i strid med konstitutionen, säger Nasheed som var Maldivernas första demokratiskt valda president.
Maldiverna är ett örike som består av 26 atoller och drygt 1100 öar, av vilka 200 är bebodda.
Regeringen höll möte på havsbotten
Nasheed blev känd världen över när han höll ett regeringssammanträde på havsbottnen, för att uppmärksamma hur klimatförändring kan drabba låglänta öriken som Maldiverna.
Mohamed Nasheed var en av de oppositionsledare som frigavs efter Högsta domstolens beslut, som slog fast att domarna mot honom och andra oppositionsledare var politiskt motiverade.
FN, USA och många andra länder har fördömt president Abdulla Yameens beslut och krävt att han respekterar Högsta domstolens oberoende ställning.
- Yameen har systematiskt tagit avstånd från sin politiska koalition och fängslat varenda ledande politiker, klagar det amerikanska utrikesministeriet.
Källor:Reuters, AFP, AP