Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Närpes-Kaskö fiskeområde vill jaga skarv på större område

Från 2018
Uppdaterad 04.03.2018 10:25.
Skarvar på Storgrynnan i Pjelaxfjärden.
Bildtext Skarvar på Storgrynnan i Pjelaxfjärden.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Närpes-Kaskö fiskeområde besvärar sig mot NTM-centralens skarvbeslut. Området där ingreppen mot skarven får göras är för begränsat, säger disponent Johan Silfversten.

För en månad sen beviljade NTM-centralen Närpes-Kaskö fiskeområde undantagslov för att reducera skarvstammen. Konkret handlar det om oljandet av ägg, förstörandet av bon och fällandet av träd på Storgrynnan i Pjelaxfjärden.

Utöver det får man idka skyddsjakt i Närpesfjärden och i Knåpfjärden, men inte i själva Pjelaxfjärden.

Problem om skarven flyttar sig

Fiskeområdet tycker att undantagslovet är för begränsande och därför lämnar man nu in ett besvär till Vasa förvaltningsdomstol.

- Om skarven flyttar på sig kan vi inte använda oss av vårt undantagslov, säger fiskeområdets disponent Johan Silfversten.

Önskemålet på kort sikt är att skyddsjakten skulle gälla hela fiskeområdet. På längre sikt hoppas man på en nationell förvaltningsplan för skarven.

- Då kan man bestämma hur mycket ett område tål och snabbt få undantagslov, säger Silfversten.

Det att man lämnar in ett besvär påverkar inte de åtgärder som man redan fått lov att utföra. Åtgärder som Silfversten givetvis hoppas ska reducera skarvstammen. Undantagslovet är i kraft i fem år.

- På sikt hoppas jag att det har en inverkan. Men risken är ju att fåglarna sprider sig till ett annat område där vi inte får göra något.

Fälla träd, olja ägg, jaga...

Fiskeområdet har ännu inte vidtagit några åtgärder, men så småningom ska Pjelax delägarlag fälla träd på Storgrynnan, bara isen håller.

På våren börjar man behandla äggen, det lovet upphör den 20 maj varje år.

- Den tiden vill vi förlänga, vårarna kan ju variera från år till år, säger Silfversten.

Fiskeområdet ansökte också om skyddsjakt på våren, men den begränsas nu till hösten.

Syd-Österbotten var först med nyheten.

Artikeln uppdaterad 4.3.2018 klockan 10.25. Det var inte till NTM-centralen man funderade på att lämna in besvär, det var till Vasa förvaltningsdomstol. Besväret lämnades in 15 februari.

Diskussion om artikeln