Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Örö-seminariet med bjudsprit får efterföljder – visselblåsaren krävs på förklaring

Från 2018
Några glas mousserande vin.
Bildtext Politiker och tjänstemän i Kimitoöns kommun köpte alkohol för nästan 1 000 euro för ett seminarium på Örö i fjol höstas. Räkningen betalades av kommunen.
Bild: All Over Press

På måndagens revisionsnämndsmöte i Kimitoöns kommun handlade ett av ärendena om nämndens vice ordförande Janne Salonens agerande när han skrev ett inlägg på sin privata blogg om att kommunen hade köpt alkohol för kommunens pengar i samband med ett fullmäktigeseminarium på Örö.

Revisionsnämnden vill att Salonen förklarar sitt agerande på nämndens möte den 12 februari.

Enligt nämndens ordförande Kristian Lindroos (SFP) har Janne Salonen (tidigare Fri samverkan, numera obunden) agerat på ett sätt som strider med nämndens etiska regler.

- Det han plockade fram från Örö-seminariet är helt ok. Ingen har något emot sakfrågan, utan det är bra att den frågan diskuteras och om kommunen tar fram ett regelverk. Men det handlar om metoderna som Janne Salonen har använt.

Hur menar du då?

- Som vice ordförande i revisionsnämnden har han inte tagit upp ärendet i nämnden innan han gick ut med det. Han är undersökande grävande journalist som undersöker ärenden som han borde ta upp som revisionsnämndens vice ordförande. Han sitter på två stolar.

Kristian Lindroos, politiker (SFP) och fastigehtsförmedlare på Kimitoön.
Bildtext Kristian Lindroos (SFP), revisionsnämndens ordförande.
Bild: Yle/Monica Forssell

- Enligt våra etiska regler har han gjort fel. Han borde ha tagit upp det här ärendet på ett nämndmöte och så skulle vi ha behandlat det och kommit med ett utlåtande. Revisionsnämnden fungerar så att den alltid fattar enhälliga beslut. Vi jobbar som en enhet. Men Janne Salonen körde över nämnden fullständigt när han gick ut med det.

"Informationen fanns tillgänglig för vem som helst"

Salonen själv missade måndagens nämndmöte och säger att han blev överraskad då han hörde att han nu ska höras.

- Jag undrar vad revisionsnämnden har för befogenheter i det här fallet? Jag har ändå skrivit blogginlägget som en privatperson och inte som en nämndmedlem.

- Jag har inte utnyttjat min roll i nämnden för att få tag på uppgifterna utan informationen fanns tillgänglig för vem som helst.

Janne Salonen, ordförande för Pro Kimitoön
Bildtext Janne Salonen (tidigare Fri samverkan, numera obunden), revisionsnämndens vice ordförande.
Bild: Yle/Monica Forssell

Enligt Salonen ska hans roll i revisionsnämnden inte begränsa hans skrivande.

- Jag behöver inte följa nämndens regler på fritiden och ifall nämnden är av den åsikten så vill jag gärna höra vilka regler som jag brutit mot.

"Börjar bli en förtroendekris"

Nämndens ordförande Kristian Lindroos säger att det inte handlar om en bestraffning för Örö-skriverierna.

- Nej, absolut inte. Vi ska kunna lita fullständigt på varandra gällande vad vi pratar om på mötena och då passar inte det här in i bilden. Vi har bara bett om att få diskutera med honom. Ingenting annat.

Vad vill ni få ut av diskutera det här med Janne Salonen?

- Det är helt normala diskussioner. Om det börjar bli en förtroendekris i en nämnd så måste man diskutera det. Så att vi alla vet var vi står och hur vi jobbar.

Det börjar bli en förtroendekris säger du. Hur är läget just nu i er nämnd?

- Det återstår att se. Vi har ju inte fått höra honom. Han vägrar att komma till möten för att bli hörd.

Enligt Salonen har han inte vägrat att delta på nämndmöten.

- Jag är bortrest på arbetsresa en längre tid så jag kan inte delta på mötet den 12 februari, men ifall vi kan komma överens om ett nytt datum som passar så deltar jag utan vidare.

"Alla har rätt att granska hur kommunen använder sina pengar"

Salonen själv säger att han gjort en JO-anmälan om hur Lindroos som revisionsnämndens ordförande hanterat frågan.

- Jag anser att han har överskridit sina befogenheter och gett fel information till nämnden.

- Jag vill reda ut frågan och att en utomstående tar ställning till fallet. Alla kommuninvånare har rätt att granska hur kommunen använder sina pengar.

Diskussion om artikeln