Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tidigare SVT-chefen Eva Hamilton: ”Stockmann är en pärla”

Från 2018
Uppdaterad 07.02.2018 13:12.
Eva Hamilton.
Bildtext Ewa Hamilton.
Bild: SVT

I slutet av mars samlas Stockmanns aktieägare till bolagsstämma. Då ska de bland annat fundera på höjda arvoden samt välja in några nya styrelseledamöter. En kandidat är Eva Hamilton, tidigare vd för Sveriges television.

Enligt Hamilton är utmaningen att få tillbaka kunderna till varuhuset, istället för att de handlar på nätet.

- Stockmann är ett kärt varumärke med god lokal kännedom om sina konsumenter. Det är ett försprång som man har gentemot till exempel e-varuhuset Alibaba, säger Hamilton.

Stockmanns varuhus blir färdigt 1930
Bild: Stockamannsmuseets arkiv

Eva Hamilton ledde SVT fram till 2015. Åren i mediebranschen upplever hon att är till nytta inför styrelseuppdraget i Stockmann-koncernen.

- Medier var en av de första branscherna som drabbades av digitaliseringen. Plötslig kunde man se rörlig bild nästan överallt och public service utsattes för en enorm konkurrens från olika håll. Jag jobbade med att anpassa SVT till det här och att ta den utmaningen, så det tar jag med mig till styrelsen, säger Hamilton.

Tidigare styrelseerfarenhet

Just nu ligger Stockmanns aktiekurs på en rekordlåg nivå: cirka fyra euro. Bolagets börsvärde ligger på cirka 300 miljoner. I början av 2010-talet låg börsvärdet på två miljarder euro.

När Eva Hamilton får frågan om hon tar plats i en styrelse i ett bolag som verkar vara på nedgång skrattar hon lättsamt. Koncernen är bekant sedan förut, hon har suttit i dotterbolaget Lindex styrelse sedan 2014.

- Jag tycker om Stockmanns varuhus, det är en pärla. Jag är ofta i Helsingfors eftersom jag även sitter i Fortums styrelse och brukar ofta hänga på varuhuset. Senast handlade jag smink och en klänning där.

Stockmanns varuhus i centrum av Helsingfors.
Bildtext Stockmanns varuhus.
Bild: Mostphotos

Hon tror inte att varuhuset kommer att nå samma storlek som under glansdagarna på 1960-talet.

- Men jag tror att varuhuset försvarar sin plats som en finländsk stolthet, det är nästan en nationalklenod, säger Hamilton.

Pumpade arvoden

Förutom valet av nya styrelseledamöter ska bolagsstämman ta ställning till ett förslag om höjda arvoden. Till exempel skulle en vanlig styrelsemedlems årsarvode stiga från 38 000 euro till 40 000 euro och mötesarvodet från 500 euro till 600 euro.

Eva Hamilton vill inte kommentera höjningen.

- Det är något som bolagets nuvarande styrelse får svara på. Men jag tror inte att ett företag gör sig själv någon nytta genom att tro att folk ska jobba för väldigt ringa eller oansenlig ersättning.

Förutom en höjning av styrelsearvoden finns även en justering på hur de utbetalas på förslag. För tillfället får man hälften av arvodet i pengar och andra hälften i bolagets aktier.

I slutet av mars ska bolagsstämman ta ställning till om styrelsen i framtiden ska arvoderas med 60 procent i pengar och 40 procent i aktier.

Eva Hamilton vill inte kommentera hur hon tror att det här kommer att uppfattas av aktieägarna.

Ämnet behandlas även i TV-nytt 31.1.2018:

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln