Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Baka Strömsös saftiga version av fastlagsbullen

Från 2018
Uppdaterad 26.02.2019 14:01.
Fastlags-Charlotte klar för servering
Bild: Yle / Carina Ahlskog

Årets fastlagsbulle är en tårta! Den har alla de rätta ingredienserna för succé: kardemummakaka, grädde och en extragod hemgjord mandelmassa.

Hemgjord mandelmassa

Ingredienser, 10 pers:

  • 200 g skalade mandlar
  • 5 dl varmt vatten
  • 300 g socker
  • 5 droppar bittermandelolja

Gör så här:

  1. Rosta mandeln ljust på plåt i ugn, ca. 15 min i 175 C.
  2. Slå varmt vatten över mandeln och låt stå över natten under lock.
  3. Häll av vatten och mixa mandel, bittermandeloljan med socker till en slät mandelmassa.

Rulltårta

Ingredienser, 10 pers:

  • 6 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma

Gör så här:

  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
  3. Bred ut smeten på två plåtar med smörat bakplåtspapper.
  4. Grädda gyllene mitt i ugnen i 200c i 5-6 minuter.

Fyllning

Ingredienser, 10 pers:

  • 1 sats hemgjord mandelmassa
  • 9 dl vispad grädde
  • 150 g mörk och ljus choklad
  • florsocker- till pudring

Gör så här:

  1. Blanda hårt vispad grädde med mandelmassa.
  2. Skär rulltårtskanterna raka.
  3. För att undvika att rulltårtan torkar och blir svår att rulla, stryk på tunt med mandelmassagrädde, låt svalna.

Montera tårtan:

  1. Stryk på ca hälften av mandelmassagrädden och rulla ihop.
  2. Skär i skivor.
  3. Olja en skål och fodra med plastfilm.
  4. Täck kanterna tätt med rulltårta.
  5. Varva sedan vispad mandelmassagrädde, hackad choklad och tärnade kantbitar tills charlotten är fylld, täck med rulltårtsbitar.
  6. Vik över plastfolie och sätt en tyngd ovanpå.
  7. Ställ i kylskåp.
  8. Stjälp upp till servering och pudra med florsocker.
Fastalgs-Charlotte klar för servering i ett kök
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln