Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hassan Zubier tillbaka i Åbo ett halvt år efter knivattacken: ”Hedersamt och jobbigt”

Från 2018
Uppdaterad 07.02.2018 12:25.
Hassan Zubier.
Bild: Yle/Peter Petrelius

En eftermiddag i augusti skakades Finland av ett terrordåd på Salutorget i Åbo. Två människor mister livet och åtta skadas.

Ett halvt år har snart förflutit sedan knivattacken i Åbo. Förundersökningen är avslutad och åtal mot gärningsmannen måste väckas innan månaden är slut.

Strax efter klockan 16 den 18 augusti i fjol knivhuggs en kvinna brutalt ihjäl på Salutorget i Åbo. Tre minuter senare stoppas gärningsmannen Abderrahman Bouanane vid Trätorget, men på vägen dit hinner han knivhugga flera personer som kommer i hans väg, ytterligare en så svårt att hon dör.

Många ville prata, också stadsdirektören

Hassan Zubier råkar vara vid platsen för den första knivhuggningen och försöker förgäves hjälpa kvinnan. Han blir också allvarligt knivhuggen och sitter sedan den dagen i rullstol.

Det senaste halvåret har inneburit för Zubier rehabilitering och återkommande sjukhusbesök. Nu är han tillbaka i Åbo för första gången efter knivattacken. Det var jobbigt att återse torget, mycket minnen, flashbacks, men det var också hedersamt, säger han. Han berättar att det var många som ville prata med honom eller ge en kram, kanske över 100 personer.

– Jag är väldigt ödmjuk. En krigsveteran kom fram till mig och grät och sade att inte ens under kriget såg han sådant hjältemod, vi grät tillsammans.

Stadsdirektör Minna Arve hörde också av sig och ville passa på att träffa Zubier. De pratade om att man måste göra mer för offren, eftersom en del av dem känner sig bortglömda, säger Zubier.

– Vi hade ett väldigt konstruktivt samtal om offren och om dem som hjälpte till efter attackerna.

Vill vara med på rättegången

Hassan Zubier anser att den finländska polisen har gjort ett väldigt gediget arbete med förundersökningen. Hans förhoppning är att straffet blir hårt, rentav det hårdaste som någonsin utdömts i Finland.

– Det ska inte visas någon nåd mot terrorister, sådana som vill förstöra vår demokrati. Vår rätt är att få vara som vi är oavsett om man är homosexuell eller har olika tro.

Rättegången mot Abderrahman Bouanane torde inledas under våren. Hassan Zubier säger att han kommer att vara med varje dag om det bara är möjligt. På det sättet vill han hedra offren och visa att vi aldrig backar, säger han.

– Rättegången kommer ju att hållas på finska, så jag kommer nog inte att förstå så mycket, men det är min närvaro som jag anser att räknas.

Diskussion om artikeln