Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Gröndalbor: Esbo ger ungdomsförening en jättestor inkomstkälla på bekostnad av andra

Från 2018
Arkitektbild över ny idrottshall i Alberga, här ser man hur hallen ligger precis intill stadions läktare
Bildtext Den planerade idrottshallen som Logen ska bygga i Alberga.
Bild: Oy Arkkitehtisuunnittelu Arkitekturum Ab, flygfoto Olli Urpela

Planer på att bygga höghus på ett småhusområde i Gröndal i Esbo upprör grannarna. De misstänker att staden planerar att höja byggrätten för ungdomsföreningen Logens tomt enkom för att Logen ska kunna få en större vinst då tomten säljs. Staden nekar till anklagelserna.

Ungdomsföreningen Logen i Gröndal UF:s gamla, fallfärdiga ungdomslokal ska rivas och tomten säljas.

Intäkterna ska hjälpa Logen att bygga en allaktivitetshall i anslutning till Alberga idrottspark.

Ett byggföretag är intresserat av att köpa tomten för att bygga ett höghuskomplex. Men det kräver att byggrätten för tomten höjs rejält.

Just nu är byggkoefficienten för tomten 0,3 men den kan eventuellt höjas till 0,8 eller 0,9. En högre byggkoefficient medför ett större värde för tomten, vilket förstås ger Logen mer pengar till sitt hallprojekt.

Det är två helt skilda saker som inte hänger ihop.

― Mika Rantala, Esbo stad

Invånarna i Gröndal vill inte ha ett stort höghuskomplex på sitt bostadsområde som annars består av småhus, parhus och radhus.

De misstänker att staden överväger att höja byggrätten för tomten enkom för att ge Logen mer försäljningsvinster.

- Idrottshallen i sig självt är ju trevlig, men planerna för Logenområdet är ganska ovanliga. Att smälla upp ett jättestort höghusområde mitt bland en massa egnahemshus och höja byggrätten så att den är flera gånger större än för andra tomter i området, och det här bara för att finansiera en privataktörs idrottshallsbygge, är ju ganska extra, säger Joakim Lagerholm som bor i Gröndal.

Klagomål

Ju mer pengar Logen får in för sitt byggprojekt, desto mindre risk skulle det vara för att staden eventuellt skulle behöva hoppa in med finansiering.

Allaktivitetshallen ska finansieras av Logen och byggas intill Alberga stadion. Den ska kunna användas av olika föreningar och andra idrottsintresserade Esbobor. Staden kommer också att hyra en del utrymmen i hallen.

De missnöjda Gröndalsborna har lämnat in en skrivelse till staden där de kräver svar på många frågor angående projektet, bland annat den om staden faktiskt funderar på att höja byggrätten bara för att själva slippa punga ut med pengar för allaktivitetshallen.

Man står utomhus.
Bildtext Joakim Lagerholm.
Bild: Yle/Mira Bäck

Joakim Lagerholm är en av dem som undertecknat skrivelsen till staden.

- Logen har helt klart inte pengar för ett sådant här projekt och de är helt beroende av att få tomten såld för att kunna bygga allaktivitetshallen. Därför tycker jag att det är helt klart att höjningen av byggrätten och hallbyggnaden hör ihop, säger Joakim Lagerholm.

Enligt Lagerholm skulle ett höghusbygge bland annat leda till logistiska problem. Han säger att vägnätet i området är mycket svagt och inte har kapacitet för en massa fler bilar.

Han säger att grannskapet inte skulle ha något emot om staden skulle finansiera hallen.

- Men det att staden tillåter en jättestor byggrätt på en tomt där så stora hus inte planerats, och på så sätt ger Logen en jättestor inkomstkälla på bekostnad av alla andra, är inte okej, säger Lagerholm.

Staden: Inget samband

Mika Rantala är projektledare för idrottsparken i Alberga och har även tidigare varit i kontakt med Gröndalsborna.

Han säger att det inte finns något samband mellan hallprojektet i Alberga och en eventuell höjning av byggnadskoefficienten för Logens gamla tomt i Gröndal.

- Det är två helt skilda saker som inte hänger ihop. Logens tomt ligger i knutpunkten mellan Ring två och Åboleden och därför är den ett potentiellt område för att bygga nya lägenheter, säger Rantala.

Han ser inget konstigt i det att staden kan överväga att ändra på detaljplanen för att kunna bygga fler bostäder i området.

- Staden undersöker möjligheten att bygga fler lägenheter också på andra liknande områden i Esbo, säger Rantala.

Han påpekar också att inget ännu har bestämts utan att stadsplaneringsnämnden möjligtvis kan behandla saken senare i år.

Ungdomslokalen Logen i Gröndal ska rivas
Bildtext Logens gamla ungdomslokal ska rivas och tomten säljas.
Bild: Johanna Minkkinen/YLE

Ungdomsföreningen Logen i Gröndal UF vill inte kommentera saken. Styrelseordförande Ralf Wahlsten är trött på att behöva försvara Logens verksamhet.

Han hänvisar till en tidigare intervju han gett Yle Huvudstadsregionen, där han säger att Logen bara vill göra en bra grej för ungdomen i Esbo.