Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

På sportlovet bär det söderut – kosta vad det kosta vill?

Från 2018
Folk solar och badar på en strand på Gran Canaria.
Bild: Mostphotos

Snart börjar skolornas sportlov och då vill många resa till södern och vila upp sig. Resorna har som vanligt gått åt som smör i solsken, resebyråerna har inte behövt locka med några stora reklamkampanjer.

– Efterfrågan styr såklart priserna. Skolornas lov och populära semestertider är vanligtvis dyra tidpunkter att resa. Om man har möjlighet att resa utanför högsäsongen så får man ofta en billigare resa, säger kommunikationschef Pauliina Pajunen vid resebyrån TUI.

Pauliina Pajunen, kommunikationschef vid TUI.
Bildtext Pauliina Pajunen.
Bild: Markku Pitkänen / YLE

Karnevaler höjer priserna

Det finns ändå annat än loven som påverkar priserna och efterfrågan kan pika också utanför högsäsongerna.

– Det som egentligen påverkar priserna mest är lokala evenemang. På Kanarieöarna till exempel ordnas karnevaler i mitten av mars, vilket höjer hotellens priser en aning, säger Anu Niemelä vid Tjäreborg.

På grund av det här kan en fyrapersoners familj som reser till Gran Canaria en vecka i mars lätt få betala 300-400 euro mera jämfört med om de skulle ha rest på sportlovet.

Det förekommer ändå variationer mellan olika hotell och specialerbjudanden kan förändra mönstret.

– Annars beror prissättningen för det mesta på bokningssituationen. Om det finns många tomma platser så måste man sänka priserna, så att de fylls. Om mycket är uppbokat ges inga rabatter och priserna hålls höga, säger Niemelä.

Avbokningar innebär fyndmöjligheter

En flitig nätsurfare kan fortfarande hitta billiga sportlovsskatter. Plötsliga sjukdomsfall kan tvinga någon att avboka sin resa, vilket leder till billiga sista minuten-erbjudanden.

– Då måste vi sälja billigt och kunden får en förmånlig resa, säger Niemelä.

Anu Niemelä vid Tjäreborg.
Bildtext Anu Niemelä.
Bild: Markku Pitkänen / YLE

Populära resemål så här på vintern är Thailand och Kanarieöarna. En ny favorit har ändå överraskat resebyråerna.

– Vi har förlängt säsongen till Gambia. Vi började tidigt och fortsätter ändå till april. Trots det har flygplanen varit så gott som helt fulla. Det har varit en positiv överraskning. Vi trodde inte ens själva på så här stor efterfrågan, medger Nuemelä.

Bra vinter för Lappland

När det kommer till Lappland gäller inte samma regler som för solsemestrar. Där pikar säsongen först efter sportlovet.

– Våra hotelltjänster är inte dyrast under sportlovsveckorna. Priserna stiger en aning i mars och april, säger Ari Vuorentausta som är vd för hotellkedjan Lapland hotels.

Vuorentausta bedömer att den här vintern kommer att vara lysande för affärerna.

– Det här blir alla tiders vinter för Lappland. Vi har två starka tillväxtår bakom oss och den här säsongen växer den ytterligare.

Orginaltext: Yle Uutiset/Pekka Pantsu

Diskussion om artikeln