Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

Från 2018
Strömsö inslag: Raclette - Spela upp på Arenan

Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat.

Normalt används idag raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.

Raclettespett på lätt sätt

Du behöver ett antal små träspett. Se på paketet om spetten behöver blötläggas i vatten före användning. Börja sedan med att tillreda syltlöken. Eller så använder du syltlök på burk.

Syltlök

Ingredienser, 4 pers:

  • 20 st små lök
  • 4 st lagerblad
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten

Gör så här:

  1. Koka lökar med skal i saltvatten ca. 5 minuter.
  2. Koka upp en lag med vinäger, vatten, socker och lagerblad.
  3. Skala och halvera löken, lägg den i lagen.

Raclette

Ingredienser, 4 pers:

  • 200 g racletteost
  • 8 st potatis, fast sort
  • 20 st Cornichongurka (inlagd minigurka
  • 10 skiva rökt skinka
  • 1 nypa paprikapulver
  • 1 nypa cayennepeppar
  • 1 nypa fänkålsfrön
  • ½ msk salt
  • 1 tsk senap till servering

Gör så här:

  1. Koka potatis och skala den.
  2. Skär i grova bitar.
  3. Varva potatis, cornichoner, hemgjord syltlök och skinka på spetten.
  4. Lägg spetten på en ugnsplåt.
  5. Skär stavar av racletteosten och lägg på spetten.
  6. Värm spetten på hög värme på den högsta falsen i ugnen med grillelement på, så att osten smälter.
  7. Blanda under tiden kryddblandning av t.ex. paprikapulver, cayenne och fänkålsfrö.
  8. Strö över kryddblandningen och servera genast.

Raclette serveras gärna med en kopp te.

Portion med raclette på en tallrik.
Bild: Yle/Strömsö