Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat.
Normalt används idag raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.
Raclettespett på lätt sätt
Du behöver ett antal små träspett. Se på paketet om spetten behöver blötläggas i vatten före användning. Börja sedan med att tillreda syltlöken. Eller så använder du syltlök på burk.
Syltlök
Ingredienser, 4 pers:
- 20 st små lök
- 4 st lagerblad
- 1 dl rödvinsvinäger
- 1 dl socker
- 2 dl vatten
Gör så här:
- Koka lökar med skal i saltvatten ca. 5 minuter.
- Koka upp en lag med vinäger, vatten, socker och lagerblad.
- Skala och halvera löken, lägg den i lagen.
Raclette
Ingredienser, 4 pers:
- 200 g racletteost
- 8 st potatis, fast sort
- 20 st Cornichongurka (inlagd minigurka
- 10 skiva rökt skinka
- 1 nypa paprikapulver
- 1 nypa cayennepeppar
- 1 nypa fänkålsfrön
- ½ msk salt
- 1 tsk senap till servering
Gör så här:
- Koka potatis och skala den.
- Skär i grova bitar.
- Varva potatis, cornichoner, hemgjord syltlök och skinka på spetten.
- Lägg spetten på en ugnsplåt.
- Skär stavar av racletteosten och lägg på spetten.
- Värm spetten på hög värme på den högsta falsen i ugnen med grillelement på, så att osten smälter.
- Blanda under tiden kryddblandning av t.ex. paprikapulver, cayenne och fänkålsfrö.
- Strö över kryddblandningen och servera genast.
Raclette serveras gärna med en kopp te.
Bild: Yle/Strömsö
Raclette,Strömsö,recept,Paul Svensson