Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Möbelrestauratören som lagar allt från enkla stolar till ramar för altartavlor

Från 2018
Uppdaterad 12.02.2018 05:56.
En bild på en kvinna som restaurerar en stol på ett bord. i bakgrunden syns burkar och redskap
Bildtext Möbelrestauratör Anne Syrén trivs i sin ateljé som ligger i de äldre delarna av Ekenäs.
Bild: Yle/Anna Björkqvist

Övermålade stolar, gamla speglar och Helene Schjerfbecks gungstol. Det är saker som har landat på Anne Syréns bord.

Hon har restaurerat möbler i Ekenäs i över tio år.

Inne i det rödorange huset i gamla stan i Ekenäs samsas penslar, verktyg och halvfärdiga möbler. I dag utökas skaran av restaureringsobjekt med en vitmålad stol.

- Den är ritad av Lars Sonck och han föddes år 1870 så den har över hundra år på nacken. Här har det klassiska hänt som man gjorde på 70-talet, nämligen att man har målat över stolen med vit alkydfärg, säger möbelrestauratör Anne Syrén.

Det är stamkunden Andy som har hämtat med sig stolen från stugan. Han har ställt den bredvid en likadan stol som tillhör Anne Syrén. Syréns är däremot redan restaurerad.

En bild på två stolar, en vit och en träfärgad. Den vita ska restaureras så att den ser ut som den träfärgade. I bakgrunden syns andra möbler som ska restaureras i ateljen,
Bildtext Lars Sonck-stolar. Det är vanligt att gamla möbler målats eller limmats ihop. Det är Anne Syréns jobb att återställa möblerna till sitt ursprungliga skick och form.
Bild: Yle/Anna Björkqvist

Syrén ska skala bort den vita färgen och ta fram Lars Sonck-stolens originalfärg. När hon sett den så måste hon se om den duger att spara.

- Man har inte en aning om vad som kommer fram när man börjar bearbeta den. Möbeln börjar berätta sitt eget språk, säger hon.

Restaurera, konservera eller renovera?

Över 10 år av restaurering

Syrén har arbetat som möbelrestauratör i tio och ett halvt år.

Före det jobbade hon som sjuksköterska men valde att sadla om från kallet. Då började hon av en slump studera restaurering på Axxell i Ekenäs.

Med åren har även restaurering blivit en riktig passion för henne.

Vad är det mest spännande du har restaurerat?

- Allting är egentligen spännande, men förstås var det en stor ära att få restaurera Helene Schjerfbecks gungstol och också Dragsfjärds kyrkas altartavlas ramar. Det var ett stort arbete, säger Syrén.

En bild på ett hus som är orangerött och som ligger i gamla stan i Ekenäs. Huset har stora fönster och landskapet runt det är täckt av snö. Huset har en grå dörr.
Bildtext Anne Syréns ateljé finns i Ekenäs.
Bild: Yle/Anna Björkqvist

Hon poängterar ändå att allt är intressant att restaurera.

- Det här är något som jag brinner för.

- Jag kan se spår av vad sakerna har varit med om. Sakerna är individer och de har varit med om så mycket och har sett många livsöden.

Kunderna berättar också ofta möblernas historia.

Lokala herrgårdar och sommarboende

Syréns kunder finns mellan Åland och Sibbo. Många är raseborgare, men den största delen av kunderna kommer från huvudstadsregionen.

Syrén restaurerar främst möbler och då ofta sittmöbler eftersom de slits mera. Hon förgyllder även ramar, en teknik som Pro artibus konservator Kaj Nylund har lärt henne.

Listan över arbeten hon kan göra är lång.

En av hennes egna favoriter är ändå marmorering. Det innebär att man med hjälp av penslar, svampar och färger skapar ett verklighetstroget marmormönster.

Dyrt att restaurera

Det kan vara dyrt att restaurera en möbel.

- Många gånger är det svårt att uppskatta priset, speciellt innan man börjat ta bort målarfärg. Det finns färg som är lätt att ta bort och sådan som är svår att få bort.

En bild på penslar som står i ett fönster i tre krukor
Bildtext Penslar av olika tjocklek, material och form behövs i restaureringsarbetet.
Bild: Yle/Anna Björkqvist

En del kunder är osäkra på om en restaurering är värd sitt pris. Hon brukar motivera restaureringar med att saken ofta har både känslomässigt och kulturhistoriskt värde.

- Gamla möbler är också välgjorda och av fint virke så restaurerade kan de hålla ännu i många generationer. Om man sätter några tusen euro på en pjäs så är det värt det, säger Syrén.

En kvinna sitter och restaurerar en vit stol.
Bildtext Anne Syrén tar sig an en stol i gustaviansk stil. På frambenen finns de stiltypiska fleuronerna, medan sargen har dekorerats med palmetter.
Bild: Yle/Anna Björkqvist

Hon menar att till exempel en bil sväljer mycket pengar och den är dessutom inte en investering på samma sätt.

- Men jag ser det också som en viktig del av mitt yrke att informera kunderna ifall en pjäs skulle bli orimligt dyr att restaurera med tanke på dess värde.

Hantverkarmässa på kommande

I slutet av mars kommer Anne Syrén och nästan trettio andra hantverkare att visa upp sitt kunnande på ett hantverkarveckoslut.

Evenemanget ordnas den 24 till 25 mars i det Lydmanska huset på Ekenäs torg. Satu Torstela är en av dem som grundat evenemanget.

- Tanken är att vi hantverkare inom restaurerings- och byggnadsbranschen ska vara där och att folk ska få bekanta sig med oss, säger Syrén.

Många känner inte till de lokala hantverkarna utan mycket sprids genom att kunder och andra hantverkare tipsar om varandras arbeten.

En äldre byggnad i sten.
Bildtext Lydmanska huset på Ekenäs torg.
Bild: Yle/Marica Hildén

Har ni tidigare haft ett rum där ni samlas?

- Nej inte under min tid. Det här är faktiskt en otroligt fin grej och jag hoppas att det blir ett återkommande evenemang, säger Syrén.

Vill du höra mera om restaurering? Lyssna på hela intervjun med Anne Syrén.

Nyländsk förmiddag

18:24

Radio Vega Västnyland

2:11

Diskussion om artikeln