Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Efter knivdådet har jag mött mer vänlighet i Åbo" - hundratals berättelser har samlats in

Från 2018
Salutorget i Åbo den 21 augusti.
Bildtext Knivdådet i Åbo har utretts som två mord och nio mordförsök.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Sorg, chock, bestörthet, kärlek och en gnutta rasism. Det är några av erfarenheterna som anonyma personer har delat med sig av efter knivdådet i Åbo i somras. Berättelserna finns nu för framtida forskare att rota i.

En dryg månad efter att knivattackerna i Åbo ägde rum började Åbo akademi samla in anonyma berättelser, där Åboborna fick skriva av sig om sina upplevelser av dåden.

Bettina Westerholm, arkivamanuens på kulturvetenskapliga arkivet Cultura, har läst samtliga 400 berättelser.

- Det har gjorts forskning inom psykologi och humanvetenskaper som påvisar att skrivande kan hjälpa en att strukturera sina tankar, säger Westerholm.

Och behovet verkar stämma. Under bara den första dagen som webbsidan låg uppe kom det in över 100 svar. Svaren bildar totalt 400 olika perspektiv på samma händelser, men det har varit Westerholms jobb att hitta möjliga mönster.

- Det genomgående mönstret är känslorna. Det är bestörthet, chock, obehag, sorg, eller att man inte kände något alls. Det är hela skalan, säger Westerholm.

Folk är också förvånade över att det hände i Åbo, eller att människor hade hunnit tänka att något liknande kunde hända.

Bettina Westerholm.
Bildtext Bettina Westerholm
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Majoriteten av svaren var seriösa

Trots att svarsmöjligheten var helt anonym så var en överväldigande majoritet av svaren seriösa, menar Westerholm.

- Det är väldigt få av svaren, och det måste jag poängtera, där informanter har använt listan till att uttrycka rasistiska kommentarer, säger Westerholm.

I många av svaren kommer det fram att informanterna inte har känt ett behov av att älta händelserna i onödan.

- Det genomgående är att man inte vill älta. Det finns svar där informanter har skrivit att det inte har påverkat deras liv desto mera, men att de tittar sig över axeln en extra gång, säger Westerholm.

Ögonvittnen delar med sig

Bland de många svaren, som har skrivits av personer som har befunnit sig på många olika håll av staden, finns också ögonvittnesskildningar.

Ögonvittne

"Jag råkade vara på plats på torget då händelserna inträffade. Alltsammans hände så plötsligt och snabbt så att det kändes overkligt mitt i chocken. Det är sådant man tror att inte ska hända, allra minst en vanligt fredag eftermiddag i lilla Åbo.

Känslan fanns kvar också efteråt, jag blev både chockad och paralyserad. Jag stod bara kvar där jag stod med bultande hjärta. Jag har full beundran för alla de som reagerade genom att rusa fram och försöka hjälpa till med vad de kunde. Själv stelnade jag helt."

Det är förstås inget lätt arbete att läsa igenom 400 berättelser om de hemska händelserna sommaren 2017. Bettina Westerholm fick ta sig an dem bit för bit, lite i taget.

- Det var kanske svårare att distansera sig när jag själv hade någon slags relation till det hela. Men jag läste några svar åt gången, gjorde något annat, och gick sen tillbaka till berättelserna. Det var emotionellt tungt, säger Westerholm.

Material för framtida forskning

Tanken med materialet från alla de berättelser som folk har delat med sig av är att det kan vara nytta i framtiden.

- Det heter ju att man ska lära sig av historien. Så vitt vi vet har det inte samlats in på samma sätt kring liknande händelser tidigare, säger Westerholm.

Några utdrag ur berättelserna

"Det var svårt att tänka sig att detta hände i lilla Åbo. Jag måste erkänna att jag var väldigt rädd den kvällen och gick inte ens till butiken trots att kylskåpet stod tomt. Jag konstaterade att Åbo på ett obehagligt sätt satts på världskartan. Nästa dag vajade flaggorna på halvstång. Det regnade. Det kändes som om Åbo grät.

Varje gång jag rörde mig i närheten av torget tänkte jag på händelserna. Det tog några verkor innan situationen normaliserades. I dag rör jag mig på stan som förr."

"Jag blev bestört. Själva dådet överraskade mig inte så mycket. Jag hade väntat att något dylikt skulle inträffa i något skede, men jag trodde aldrig att det skulle ske i Åbo. Efter dådet har jag mött ännu mera vänlighet, värme, kärlek och medmänslighet i Åbo än tidigare. Det var som om alla ville visa åt varandra att vi alla hör samman och att kärleken trots allt vinner."

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln