Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåungdomar: Vi vill ha bättre bussförbindelser och fler idrottshallar

Från 2018
Matilda och Wille i grå tröjor framför garderoben på kulturhuset grand.
Bildtext Matilda Svahn och Wille Grönman som går i årskurs 9 i Lyceiparkens skola tycker om sport.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Bättre bussförbindelser och trafiksäkerhet är viktiga frågor för ungdomar i Borgå. Unga vill också att staden ska förbättra sina idrottsanläggningar.

15-åriga Matilda Svahn tycker busstidtabellerna och skolans schema skulle få passa bättre ihop. Hon föreslår att alla skolor i Borgå skulle sluta samtidigt och ha lika långa dagar.

- Jag skulle kunna fara hem med buss om de skulle åka vettiga tider. Men det är en jättelång väntetid mellan skolans slut och att bussen far hem. Om jag slutar till exempel halv tre så far nästa buss först fyra, halv fem-tiden, säger Matilda Svahn som går i nian i Lyceiparkens skola.

När det blir för lång väntetid på bussen får föräldrarna skjutsa henne hem.

Många unga önskar att Borgå satsar mer på idrott

På onsdagen mötte unga i Borgå stadens beslutsfattare för en diskussion i Kulturhuset Grand. Matilda Svahn idrottar och tycker också att staden kunde satsa mer på idrottsanläggningar.

- Här är många som tycker att de kan vara i lite dåligt skick. Sedan är där vissa saker man skulle kunna förnya, säger Matilda Svahn om idrottsanläggningarna i Borgå.

Före diskussionsmötet jobbade eleverna i olika arbetsgrupper i ungdomslokalen Zentra. Wille Grönman deltog i en grupp som diskuterade idrott. Han tycker det är roligt med sport.

- I vår grupp talade vi om idrottshallar, bowling och om det skulle komma en superparkhall till Borgå. Det skulle vara jättekiva att ha en sådan. Det är en aktivitetspark med trampoliner och klättring och sådant, säger Wille Grönman som är 15 år och går i Lyceiparkens skola.

otso i en tröja där det står borgå ungdomsfullmäktige på kulturhuset grand
Bildtext Otso Reijonen är med i Borgå ungdomsfullmäktige och jobbade som funktionär på onsdagens evenemang.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Otso Reijonen är 15 år gammal och med i Borgå ungdomsfullmäktige.

- Viktiga frågor är hur mycket olika hobbyer man kan ha, hur ungdomarna mår och kan röra sig i staden, och hur vi unga kan använda kollektivtrafik bra, säger Otso Reijonen som går i nian i Albert Edelfelts skola.

15-åriga Sonja Kukkonen som går i Strömborgska skolan i Borgå har dans som hobby. Hon önskar sig gott om ställen där hon kan umgås med vänner på fritiden.

- Vi har talat om att det skulle få finnas fritidsställen dit man kan gå och själv ordna saker, säger Sonja Kukkonen.

Diskussionsmötet “Hörs de ungas röst?” ordnades av Borgå stads ungdomstjänster och ungdomsfullmäktige på onsdag i kulturhuset Grand.

Ett hundratal elever från Borgå mötte politiker och tjänstemän.

De inbjudna politikerna var Anja Luoma (C), Anette Karlsson (SDP), Kevin Servin (Sannf), Laura Karén (SFP), Leo Kylätasku (VF), Nina Uski (Saml) och Tuuli Hirvilammi (Grön).