Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fallet Törhönen fick filmbranschen att agera - nya regler ska sätta stopp för sexuella trakasserier

Från 2018
Filmklappa och en lampa för foto- eller filmbelysning.
Bild: Victor Koldunov/Alamy/All Over Press

Nu måste filmprojekt binda sig till åtgärder mot sexuella trakasserier om filmen får stödpengar av Finlands filmstiftelse.

En stor grupp aktörer inom filmbranschen i Finland har publicerat direktiv för hur man ska förebygga sexuella trakasserier och hur man ska ta hand om problemet om det trots allt händer något.

Direktiven riktas till chefer, offer och de som är misstänkta eller beskylls för trakasserierna.

Utdrag ur direktiven

Målet med direktiven är att sexuella trakasserier ska åtgärdas snabbt och effektivt. Om ett filmprojekt vill ha stödpengar av Finlands filmstiftelse krävs det att direktiven är i bruk inom projektet.

Filmproducenternas förening har drivit ärendet sedan hösten. Startskottet gick då #metoo-rörelsen lyfte fram berättelser om trakasserier inom filmbranschen i USA.

Filminspelning pågår.
Bild: Yle/Pyry Sarkiola

Det är inte bara filmproducenterna som har varit med och arbetat fram direktiven. Arbetsgruppen har också haft representanter för bland annat regissörer, skådespelare, manusförfattare och Finlands filmstiftelse.

Efter Yles avslöjande om att den prisbelönta filmregissören och professorn Lauri Törhönen beskylls för trakasserande beteende fattades beslutet att påskynda jobbet med direktiven så att de kunde publiceras så snabbt som möjligt.

Diskussion om artikeln