Hoppa till huvudinnehåll

Sport

FM-ligans poängetta redo för sitt första OS: "Det största hittills under min karriär"

Från 2018
Julius Junttila på isen.
Bildtext Julius Junttila hör till Finlands bärande krafter i OS.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Kärpäts anfallare Julius Junttila har gjort en magnifik säsong så här långt. Uleåborgslaget toppar Ligans tabell och Junttila är etta i poängligan. Nu gör han sig klar för sina första mästerskapstävlingar för vuxna.

OS i Pyeongchang är Junttilas första OS, ja till och med hans första mästerskapstävlingar (som junior har han visserligen spelat JVM). Fortsätter säsongen som den löpt hittills ligger han också mycket nära till hands att få debutera i VM senare i vår.

Den pågående säsongen har varit något av en fullträff för 26-åringen från Uleåborg. Kärpät dominerar i Ligan och Junttila är en av de tre pusselbitarna i Ligans farligaste kedja.

Med sina 12+39=51 poäng är han dessutom klar etta i poängligan. Kedjekompisarna Charles Bertrand (30+17=47) och Mikael Ruohomaa (18+26=44) ligger på andra respektive femte plats.

OS gammal pojkdröm

Junttila blev naturligtvis utom sig av glädje när ishockeylandslagets chefstränare Lauri Marjamäki ringde upp honom för att berätta glädjenyheten att han blivit vald till OS-laget.

– Som liten pojke drömde jag om att få representera Lejonen i endera VM eller OS. Fint att bli vald, sade en glad Junttila åt Yle Urheilu strax innan avfärden till Sydkorea.

I november spelade Junttila i EHT-turneringen i Helsingfors och i och med att matcherna gick bra började han ana att han kan ligga nära en OS-plats. Tanken förstärktes när han också fick visa upp kunnandet i EHT-turneringen i Moskva.

– Det här är det största hittills under min karriär. En idrottare kan knappast tänka sig något finare än att få delta i OS.

Junttila säger att Lejonen måste spela sammansvetsat i Pyengchang. Han tycker att laget är starkt och att spelarna hittat det gemensamma spelsystemet. Junttilas roll i laget är bekant från säsongen på hemmaplan: att producera i anfallszonen.

Stigande trend

Om pågående säsong har varit en enda succé kan det samma inte sägas om fjolårssäsongen i Luleå. På 35 matcher blev det ynkliga tre mål och sju assist – karriärens kanske sämsta siffror.

Innan det hade han varit ordinarie anfallare i Kärpäts ligalag i fem säsonger och radat upp följande poäng: 13+15=28, 15+10=25, 19+15=34, 12+21=33 och 15+10=25. Och nu alltså 12+39=51.

– Jag tycker att jag är i bra form både fysiskt och mentalt. Det har varit en bra säsong i Kärpät och självförtroendet är på topp. Jag tror att det bär frukt också i de här matcherna, säger Junttila.

Dessutom har Kärpät fortfarande några matcher kvar efter att OS är paketerat och det vore inget större under om Junttila skulle hinna spräcka 60-poängsgränsen.

Diskussion om artikeln