Hundratals mikrosatelliter ska förse hela världen med internet

Alla ska inom några år få billig tillgång till internet, även de mest isolerade delarna av världen. En schweizisk rymdteknologijätte producerar därför i rasande takt upp till tre satelliter per dag. De första mikrosatelliterna ska senare i år skjutas upp från filialen i Linköping i Sverige.
Schweiziska RUAG Space är Europas ledande företag inom rymdteknologi och ingår i RUAG, specialiserat på högteknologi för både civilt och militärt bruk.
RUAG Space har också expanderat till USA där en ny fabrik i Titusville i Florida har fått en nyckelroll i lanseringen av de nya, små satelliterna för internet.
Vi bygger en rymdbaserad, global infrastruktur för fyra miljarder människor
― Greg Wyler, OneWeb
Initiativet till hela projektet har tagits av Greg Wyler och hans företag OneWeb som skapar ett nät av satelliter runt jorden för ett nytt bredbandsnät.
- OneWeb bygger upp en helt ny rymdbaserad, global infrastruktur. Det blir ett snabbt bredband för fyra miljarder människor som runtom i världen saknar uppkoppling, sade Wyler när RUAG Space öppnade den nya fabriken i Florida.
Entreprenören och uppfinnaren Greg Wyler underströk det centrala samarbetet med schweiziska RUAG Space i satsningen på en rekordsnabb tillverkning av nya satelliter.
Vi överbryggar den digitala klyftan med produkter som påverkar världen
― Greg Wyler, OneWeb
- Det här är ett konkret steg mot att överbrygga den globala digitala klyftan, sade han för att beskriva dagens stora avstånd mellan de som utnyttjar och de som saknar tillgång till internet.
- Vi kommer att tillverka produkter som påverkar världen, proklamerade chefen för OneWeb.
OneWeb, som är baserat i Virginia och registrerat på Jersey i Engelska kanalen, beräknas satsa upp till 3 miljarder dollar på satellitprojektet som ska vara fullt utvecklat fram till år 2020.
Företaget har fört samman en lång rad investerare såsom Virgin Galactic, Qualcomm, Intelsat, Hughes Network Systems och Coca-Cola.
Sverige skjuter upp 32 satelliter
I Sverige har RUAG Space precis byggt färdigt sin första så kallade dispenser i Linköping. Det är ett fem meter högt rör med 32 satelliter ovanpå varandra.
Röret skjuts upp i rymden på toppen av en raket. Sedan avlägsnas satelliterna anefter i rymden så de hamnar i rätt omloppsbana kring jorden. Satelliterna förmedlar sedan internet till användarna.
- Tanken är att en markenhet ska skicka en signal till satelliten. Därifrån skickas den sen vidare ner mot jorden igen, säger Andreas Jonsson som är platschef för RUAG Space Linköping.
I Sverige arbetar på olika håll mellan 400 och 500 ingenjörer för RUAG Space.
I Tammerfors arbetar 50 personer vid RUAG Space Finland efter att Patria Aviation upphört med sin verksamhet där men Tammerfors ingår veterligen inte i det globala rymdprojektet OneWeb.
Mindre och snabbare satelliter
Det finns redan satelliter som skickar internet från rymden till jorden. Men de är få till antalet och alltför långsamma.
De är så högt uppe i rymden att det fördröjer och begränsar hur internet kan användas.
De nya mikrosatelliterna kretsar kring jorden på så låg höjd som möjligt, på 1 200 kilometers höjd, så att man minskar fördröjningen.
Men ju lägre höjd, desto fler satelliter behövs det.
Den nya lilla satelliten väger bara 200 kg och är bara drygt en meter hög. Den är också ansenligt billigare än traditionella rymdsatelliter.
Mikrosatelliten kostar under 400 000 euro mot 2 miljoner för den allra enklaste traditionella satelliten där avancerade modeller går upp till 50 och 500 miljoner euro.
Över 2 000 mikrosatelliter
De första 648 satelliterna är redan sålda vilket gör det möjligt att nästa år koppla upp mobiltelefonen och datorn till dem.
OneWebs första anbudsbegäran till satellittillverkarna gällde närmare 900 satelliter men bolaget har prioritetsrätt för ytterligare 1 972 satelliter, alltså en patenträtt för sammanlagt trefaldigt fler satelliter.
Både europeiska och amerikanska tillverkare visade genast intresse, såsom franska Airbus Defence and Space, amerikanska Lockheed Martin Space Systems och fransk-italienska Thales Alenia Space där många är gamla kunder hos RUAG Space.