Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Somaliland förbjuder kvinnlig könsstympning - brott mot förbudet ska straffas

Från 2018
En demonstration mot kvinnlig könsstympning i Somalias huvudstad Mogadishu i mars 2004.
Bildtext En demonstration mot kvinnlig könsstympning i Somalias huvudstad Mogadishu i mars 2004. FMG är förkortningen på "female genital mutilation", kvinnlig könsstympning.
Bild: EPA/STRINGER

Den självutropade republiken Somaliland har utfärdat ett religiöst förbud mot kvinnlig könsstympning. De som bryter mot förbudet ska straffas och offer kan få kompensation.

Onsdagen var den internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning. Dagen till ära utfärdade Somalilands ministerium för religiösa affärer en fatwa, ett religiöst förbud mot kvinnlig könsstympning.

- Fatwan är ett budskap från regeringen till alla i Somaliland om att det inte finns någon religiös eller kulturell grund för kvinnlig könsstympning, sade Ayad Mahamoud, Somalilands representant i Storbritannien till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt fatwan ska de som trotsar förbudet straffas och offer för könsstympningen kan få kompensation.

Ministeriet för religiösa affärer har inte berättat hur hårda straffen kan bli eller hur stora kompensationer det kan komma att handla om.

I Somaliland praktiseras den värsta formen av könsstympning

Förbudet gäller den värsta formen av kvinnlig könsstympning. Det är just den formen som är allmänt förekommande i Somaliland och också i Somalia.

Där skärs klitoris och inre blygdläppar samt delar av de yttre blygläpparna bort. Huden sys sedan ihop och ett litet hål lämnas för att menstruationsblod och urin ska kunna tränga ut.

Den här svåraste formen av kvinnlig könsstympning kallas ibland också "faraonisk omskärelse".

Hand med rakblad och trubbig kniv.
Bild: World Vision

Ingreppet orsakar ofta svåra smärtor och komplikationer som blödningar, infektioner, vaginala skador och psykiska problem. I vissa fall har flickor avlidit i komplikationerna.

Enligt FN är kvinnlig omskärelse vanligast i just Somaliland, en utbrytarrepublik ur Somalia.

Parlamentet ska också förbjuda könsstympningen

Om några veckor väntas parlamentet i Somaliland också klubba igenom en lag som förbjuder kvinnlig könsstympning.

Många föräldrar i Somaliland och Somalia tror att kvinnlig omskärelse är en religiös plikt, trots att den inte omnämns i koranen.

Kvinnlig omskärelse är snarare en uråldrig tradition som praktiseras på vissa håll i Afrika, Mellanöstern och i Asien.

Edna Adan som har kämpat mot kvinnlig omskärelse i Somaliland i flera decennier gladdes åt fatwan.

"Vi har väntat på den här dagen i 42 år, men det här är inte slutet på kampen. Kvinnlig könsstympning måste utrotas helt i mitt land och i hela världen", skrev Adan på Twitter.

Enligt en FN-rapport från 2016 lever över 200 miljoner kvinnor och flickor med konsekvenserna av kvinnlig könsstympning.

Ungefär en fjärdedel av offren är yngre än 14 år. Största delen av alla flickor och kvinnor som har utsatts för stympning var under 5 år gamla då stympningen utfördes.

Hälften av alla offer för könsstympning bor i bara tre länder, Egypten, Etiopien och Indonesien.

Källor: Reuters, SR