Bristen som bromsar – österbottniska företag kunde växa mer men saknar kunnigt folk
Bristen på arbetskraft är ett växande problem i Österbotten. Och mer behöver göras om det inte ska bli en faktor som bromsar hela regionens ekonomi. Det säger man på Österbottens handelskammare. Vid företaget Gambit söker man med ljus och lykta efter rätt sorts kunskap.
- Då vår business tog fart sådär på riktigt för två år sedan kunde vi nog aldrig tro att arbetskraften skulle kunna bli en flaskhals för tillväxten. Men så visade det sig att det var. Det har bromsat tillväxten att vi inte har hittat folk just då när vi skulle behöva det, säger Ted Wallin som fungerar som affärsutvecklare vid företaget Gambit.
Då Yle Österbotten hälsar på hos Gambit, vars lokaler ligger i Runsor Business Park i Vasa, är tecknen på expansion ändå tydliga.
Det är inte länge sedan man rivit en vägg och fått större kontorsutrymmen. Företaget grundades år 2011 och har i dag 21 anställda. För ett år sedan var man 16, så de nya kvadratmetrarna behövs.
Och Ted Wallin ler stort när han får frågan om hur företaget mår i dag.
- Vi mår bättre än någonsin.
Ett hantverk
Gambit utvecklar skräddarsydda lösningar för webb och mobil.
För ett år sedan spräckte man siffran en miljon i omsättning, vid nästa bokslut i mars räknar man med att nå 1,5. Bakom siffrorna ligger hårt arbete, inte minst med rekryteringen.
- Programmering är ett hantverk och man kan inte nog poängtera hur avgörande det är att vi lyckas hitta rätt människor, säger Wallin.
Att lägga ut arbetsplatsannonser på de största digitala jobbsajterna har inte räckt till för Gambit. Istället har man haft en del hjälp av mindre konventionella rekryteringskanaler.
- LinkedIn, sociala medier, via folk som känner någon som känner någon hittar vi rätt människor. Men vi har också letat efter folk i Estland och tagit hjälp av utländska rekryteringsfirmor.
Arbetet på Gambit förutsätter en del specialkompetens av sina programmerare. Men en faktor som påverkar stort är också att det råder brist på kunniga programmerare och duktigt ICT-folk i hela landet.
Nu när jag bor i Vasa kan jag inte förstå varför man inte skulle vilja bo här
― Ted Wallin, Gambit
Gambit konkurrerar om de bästa förmågorna på en arbetsmarknad där de stora finländska städerna och i hög grad även Stockholm lockar med sin puls och sina möjligheter.
Ted Wallin har själv bott i Vasa bara en kort tid och slänger ut en brandfackla.
- Nu när jag bor i Vasa kan jag inte förstå varför man inte skulle vilja bo här. Här finns en unik framåtanda och alla drar åt samma håll. Och många företag sysslar med otroligt spännande grejer, för oss är det väldigt givande att vi finns just här.
Bromsande faktor för många
I januari välkomnade Gambit sin senaste nyanställda. Och för tillfället pustar Ted Wallin och de andra i gänget ut litegrann.
Men om allt fortsätter som det ser ut nu har man behov av att rekrytera igen senast i mars eller april.
- Då när bristen på folk varit som svårast har det inneburit att vi fått sträcka oss och jobba långa dagar, det kan man göra tidvis men det är ju inte hållbart i längden. Då tvingas man bromsa, eller kanske komma överens med någon kund om senare leverans.
Wallin vet att andra ICT-företag i regionen har det precis lika tufft. Frågan kommer ständigt på tal då man träffas.
Vid Österbottens handelskammare talar man redan om bristen på arbetskraft som mer än en broms.
- Vi menar nog att man måste ta itu med bristen på arbetskraft på alla sätt som är möjliga. Annars riskeras regionens ekonomiska utveckling, säger Juha Häkkinen som är vd vid handelskammaren.
Resultatet av handelskammarens senaste företagsmätning var entydigt. Hela 41 procent av de österbottniska företag som svarat på enkäten upplever att bristen på arbetskraft bromsar deras tillväxt.
- För fem år sedan hade vi lågkonjunktur och det här problemet fanns inte alls på samma sätt. Men på bara ett par år har situationen blivit den här, säger Häkkinen.
Lönen avgörande
Enligt Juha Häkkinen kunde man ha nytta av en gedigen undersökning om varför så många unga väljer att flytta bort från Österbotten.
Själv anser han att det finns en lång rad fördelar med att bo i Österbotten som man kunde bli bättre på att marknadsföra.
- Lägre boendekostnader, korta och snabba arbetsresor, bra skolor, bra vård, trygghet, nära till naturen, räknar han upp.
Vilken roll tror du lönen spelar? Lönenivån är ändå betydligt lägre än i huvudstadsregionen?
- Javisst är den det och den spelar säkert en roll. Men jag ser det inte som avgörande.
Ted Wallin på Gambit är inne på samma linje.
- Visst, om jag byter jobb vill jag ju inte byta ner mig. Nog vill man ju ha minst samma lön som tidigare. Men om vi ska locka folk från till exempel huvudstadsregionen upp hit så spelar det betydligt större roll att också en eventuell partner kan hitta jobb här på vår arbetsmarknad. Där har våra beslutsfattare ett stort ansvar, säger Wallin.
Juha Häkkinen kompar.
- Jag tror städerna och kommunerna kan göra mycket.
Görs det inte tillräckligt redan nu då?
- Eftersom vi ser att problemet växer är det uppenbart att vi inte gör tillräckligt för att stävja det. Man måste göra mer för att vända den här utvecklingen.
Kommunfusion på sin plats?
Och storlek spelar roll, slår Juha Häkkinen fast.
- Vi borde försöka placera oss bland landets tio största städer. Konkurrensen hårdnar och storleken spelar roll om vi vill ha en bättre maktposition i politiken eller synas mer i riksmedia.
Det låter som om du förespråkar en kommunfusion mellan Vasa och Korsholm?
- Det har många företag redan talat för. Det gäller nog att samla krafter i alla sammanhang, om man sprider ut resurserna så blir det inte nödvändigtvis lika bra. Och i dag måste man vara synlig.
Man ska heller inte underskatta vikten av att regionens egna utbildningar och högskolor hålls livskraftiga, säger Häkkinen.
Han undviker att ta ställning i frågan om en eventuell sammanslagning av universiteten, men säger att även här väntar oundvikligen en allt tuffare konkurrens.
- Det kommer att vara nödvändigt för våra högskolor att profilera sig tydligare och så måste man hålla verkligt hög klass inom de områden man väljer.
Bland rävar och surikater
Juha Häkkinen menar också att företagen själva kan bli ännu bättre på att profilera sig och jobba på att bli än mer lockande som arbetsgivare.
- Det spelar en stor roll om man har rykte om sig som en bra arbetsplats som satsar på sina arbetstagare och där jobbet görs i god anda.
Den biten menar Ted Wallin att är en av Gambits starkaste sidor.
Kontorsdörrarna står öppna och det hörs skratt både här och där.
I aulan tronar en vägg full med inramade djurporträtt. Varje ny anställd på Gambit får själv välja ett djur man känner sig som, antingen till utseende eller karaktär, och får sedan hänga upp sitt porträtt på väggen.
Det är således en blandad skara av allt från rävar till surikater som möter besökaren.
Och inte långt därifrån står pingisbordet, kring vilket man ofta möts för en match under någon av dagens två obligatoriska kaffepauser. Senare i år åker hela gänget till Budapest, en belöning för hårt arbete.
- Det är oerhört viktigt för oss att våra anställda trivs på jobbet. Det här med vi-anda har blivit något av en kliché i arbetslivet i dag, men vår erfarenhet är att det är helt avgörande för företagets resultat, säger Ted Wallin.