Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Allt från OS på arenan.yle.fi – så här hittar du de svenska referaten

Från 2018
Norska skidåkare i OS-spåret.
Bildtext Händelserna i skidspåret och alla andra tävlingar under OS har du bäst koll på via Yle Arenan.
Bild: JEON HEON-KYUN / EPA / AOP

Arenan.yle.fi är adressen för dig som vill ha stenkoll på OS på svenska. Här hittar du alla de grenar och tävlingar som refereras på svenska.

Enda undantaget är OS-hockeyn för herrar där Yle denna gång har radiorättigheterna. Herrhockeyn hörs på Yle Vega.

På Yle Arenan hittar du referaten till alla de grenar som refereras på svenska, medan Yle Areena står för de finska referaten. Brukar du normalt gå in via Areena gäller det att skriva in Arenan i stället under OS.

- Som bakgrund finns en del tekniska begränsningar kring flera ljudspår för samma streaminnehåll. Genom att välja arenan.yle.fi eller svenska som användarspråk på appen så kan vi lättare styra rätt referat till rätt användare, förklarar Tomas Lindh som är chef för Yle Arenan.

Kolla språkinställningarna i Arenan-appen

Om du vill följa med sändningarna från OS i Pyeongchang via Arenan-appen i din telefon eller på din pekplatta gäller det att ha språkinställningarna på svenska för att hitta de svenska referaten.

Du ändrar språkinställningarna inne i appen genom att klicka på menyn, det vill säga de tre strecken uppe till vänster i appen, och skrolla ner till Inställningar/Asetukset. Där kan du ändra språket från finska till svenska eller tvärtom.

Största delen av sändningarna på svenska på Arenan kan endast ses direkt

En del av de sändningar på Arenan som har svenskt referat kommer att finnas tillgängliga i sju dagar efter att OS avslutats.

- Tyvärr kan vi inte erbjuda alla referat efter sändning, konstaterar Tomas Lindh.

Också det här har att göra med tekniken hur innehållet förmedlas via Arenan till användaren.

- Den tekniska lösning vi nu har under utveckling ska i framtiden medföra att samtliga innehåll med svenskt referat också finns tillgängliga i efterhand. Till OS hann den inte bli klar, säger Lindh.

Referat på svenska på nästan allt på tv, men inte i Arenan-appen i din smart-tv

De allra flesta tv-sändningarna från OS har svenskt referat. Referaten på svenska i flerljud fungerar på tv får du in via språkinställningarna i din mottagare.

Så här hittar du det svenska ljudet på din tv

Däremot kommer det inte att gå att följa med OS-sändningar med svenskt referat via Yle Arenan-appen i en smart-tv eller spelkonsol.

- Här kom vi tyvärr inte i mål med vad vi ville. För smart-tv finns det en mängd olika tillverkare, men också olika gränssnitt för Arenan, som vi behöver beakta, konstaterar Arenachefen Tomas Lindh.

- Det här gör att vi inte kan garantera att flerljudet kommer att fungera felfritt i samtliga apparater. För kommande evenemang vågar jag lova att problemet är löst.

Så fungerar de svenska referaten på Arenan

Över 1000 timmar OS på två veckor

Olympiska spel betyder mycket idrott i alla medier. Från OS i Pyoengchang sänder Yle drygt 650 timmar på Arenan, ungefär 350 timmar i tv. På radio sänder det svenska teamet omkring 25 timmar herrhockey och en hel del OS-radio med sammanfattningar från de olika tävlingarna.