Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Medicinsk cannabis blev fiasko i Danmark - läkarna vill inte skriva ut recepten

Från 2018
Thomas Pedersen röker en joint i soffan.
Bildtext 39-åriga Thomas Pedersen röker cannabis för att lindra symptomen han får av MS. Vanliga läkemedel fungerar inte alls lika bra, anser han.
Bild: Yle/Linda Söderlund

I Danmark blev det vid årsskiftet lagligt att behandla vissa sjukdomar med medicinsk cannabis. Läkarna anser att det inte har gjorts tillräcklig forskning kring cannabisen, medan lantbruket hoppas att det här ska bli den nya stora exportprodukten.

Thomas Pedersen lider av den neurologiska sjukdomen multipel skleros, MS. Hans balans är dålig, hans händer skakar och han har smärtor, men han klarar ändå av att jobba deltid.

På kvällen då han får ont röker han en fjärdedels joint med cannabis.

- Cannabisen hjälper. Jag kan sova och jag har inga spasmer eller smärtor i benen. Och det gör att jag är i skick att gå på jobb följande dag, berättar Pedersen.

Invånarna river Pusher Street i Christiania.
Bildtext Pedersen köpte tidigare sin cannabis i Christiania. Numera har polisen så sträng kontroll där att han köper på andra ställen i Köpenhamn.
Bild: EPA/UFFE WENG

Pedersen har under flera år köpt sin cannabis på svarta marknaden, men vid årsskiftet blev medicinsk cannabis lagligt i Danmark. Problemet är att majoriteten av läkarna inte vill skriva ut några recept.

- Jag vill hellre ha det på recept, än att jag ska vara kriminell och handla på svarta marknaden. Men det blir jag tvungen till då jag inte får det på recept, säger Pedersen.

Läkarna vill vara säkra på att det är ett bra läkemedel

Den medicinska cannabisen är laglig för vissa patientgrupper. Det gäller till exempel dem som lider av MS, kronisk smärta och endel av dem som får cellgiftsbehandlingar.

Det är ett politiskt projekt de har satt igång i Danmark

Läkarna anser ändå att det inte finns tillräckligt vetenskapligt stöd för att ta i bruk medicinsk cannabis.

- Det finns inte tillräcklig dokumentation för att det här verkligen är ett bra läkemedel och att man har full koll på biverkningar, interaktioner med andra läkemedel och verkningar på lång tid, säger Andreas Rudkjøbing, ordförande för den danska Läkarföreningen.

Porträttbild på danska läkarföreningens ordförande Andreas Rudkjøbing.
Bildtext Andreas Rudkjøbing på Läkarföreningen anser att många medier i Danmark har behandlat frågan om medicinsk cannabis på ett okritiskt sätt och lobbat för cannabisen.
Bild: Lægeforeningen

Det har funnits en stor politisk enighet kring att göra medicinsk cannabis laglig. Läkarkåren meddelade på förhand att de är skeptiska, men majoriteten i Folketinget röstade ändå för förslaget.

- Det här är ett politiskt projekt de har satt igång i Danmark. Det finns inget vetenskapligt stöd för att ta cannabis i bruk som läkemedel nu, säger Rudkjøbing.

Också majoriteten av danskarna stöder den medicinska cannabisen och endel hoppas på att det här är första steget mot att göra cannabis lagligt för alla.

Medicinsk cannabis kan bli ny exportvara

Några läkare skriver trots allt ut medicinsk cannabis. Apoteken importerar medicinen från Nederländerna och den säljs i form av en olja och som te.

Planen är att den tidigare tomatodlaren ska bli Europas största leverantör av medicinsk cannabis

På sikt är det ändå meningen att all medicinsk cannabis ska odlas och förädlas i Danmark. Ungefär femton företag har ansökt om licens för att odla hampa.

Cannabislöv i Södra Haga.
Bild: Lukas Rusk

I trakten av Odense satsar till exempel en tomatodlare stort på hampan. Företaget har gjort ett samarbetsavtal med ett kanadensiskt företag, som är världens näst största producent av medicinsk cannabis.

Planen är att den tidigare tomatodlaren ska bli Europas största leverantör av medicinsk cannabis. Det danska lantbruket ser helt enkelt den medicinska cannabisen som en ny framtida exportprodukt.

“Några i regeringen har inte tänkt efter ordentligt”

Thomas Pedersen hade också stora förhoppningar på att den medicinska cannabisen skulle hjälpa honom, men nu är han istället besviken.

- Det är några i regeringen som inte har tänkt efter ordentligt då de gjorde det här avtalet och talade med läkarna. Läkarna är ju rädda för att om någon får en för stor dos, så kan man senare ställa läkarna till svars, säger Pedersen.

Läkarföreningens skylt fäst på en tegelvägg.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Debatten om den medicinska cannabisen har pågått flera år i Danmark. För en tid sedan föreslog Läkarföreningen ett arrangemang med klinisk forskning på patienter.

- Då skulle vi samtidigt säkra att det finns cannabis till dem som är med. Det här skulle göras på ett säkert sätt och patienterna skulle följas upp ofta och vi skulle få mera av den forskning som behövs. Men politikerna har inte tagit vårt förslag på allvar, säger Rudkjøbing.

Försöket med medicinsk cannabis har fått en dålig start och situationen är låst. Läkarna har inte fått gehör för sitt förslag om mera klinisk forskning och patienterna är besvikna på att de måste fortsätta köpa cannabis på den svarta marknaden.

Diskussion om artikeln