Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Väyrynen får nej av Centerns partistyrelse - säger att han kandiderar ändå

Från 2018
Uppdaterad 08.02.2018 14:33.
Väyrynen: Reglerna är oklara - jag kandiderar - Spela upp på Arenan

Centerns partistyrelse anser att en medlem i ett konkurrerande parti inte kan ställa upp i Centerns ordförandeval.

Paavo Väyrynen är medlem i både Medborgarpartiet och Centern och har meddelat att han ställer upp i Centerns ordförandeval i sommar.

Centern har bett om ett utlåtande i frågan av två experter på föreningsrätt, minister Lauri Tarasti och professorn i civilrätt Heikki Halila.

Experterna anser att partiets stadgar ger vid handen att en medlem i Centern som samtidigt är medlem i ett annat parti inte är valbar i ordförandevalet.

"Väyrynen har distanserat sig från Centern"

Partistyrelsen möttes i dag och ställde sig enhälligt bakom experternas utlåtande. Partistyrelsen framhöll vidare att Centern har hållit dörren öppen för Väyrynen och att han själv stängt den.

Centern framhåller i ett pressmeddelande att Väyrynen varit med om att grunda att konkurrerande parti där han dessutom är statsministerkandidat i riksdagsvalet 2019.

Väyrynen är också obunden medlem i Kristdemokraternas fullmäktigegrupp i Helsingfors stadsfullmäktige. Han har därmed på två sätt distanserat sig från Centerns politiska verksamhet, anser experterna.

Centerns partistyrelse slår vidare fast regler för en hederlig ordförandekamp. Minimikravet är enligt partistyrelsen att alla kandidater är medlemmar i Centern både före och efter partimötet i sommar. Vidare anser partistyrelsen att ordförandekandidaterna omedelbart måste lämna eventuella andra partier.

Efter att Väyrynen meddelat att han vill bli Centernordförande twittrade partiordförande Juha Sipilä att han gärna deltar i en hederlig kamp.

Kandidatur möjlig på ett villkor

Väyrynen kan trots allt kandidera i ordförandevalet om han väljer att lämna Medborgarpartiet, anser Tarasti och Halila.

Experterna föreslår att partiets stadgar ändras så att man till ordförande inte kan välja en person som under det föregående året varit medlem i ett annat parti. Det skulle enligt Tarasti och Halila ge ökad klarhet i frågan.

Ändringen skulle enligt experterna kunna tas i bruk redan vid partimötet i sommar om man ansöker om ett förhandsutlåtande från Patent- och registerstyrelsen.

Statsminister Juha Sipilä säger i en kommentar att Väyrynen kan ställa upp i valet om han avstår från konkurrerande partiprojekt.

Väyrynen: Reglerna är oklara

Paavo Väyrynen säger till Yle att experternas utlåtande bevisar att reglerna är oklara.

- Därför föreslår de att man ska ändra på reglerna. Det visar klart att det är fråga om tolkning och det är partistämman som avgör saken slutligen, säger Väyrynen.

Väyrynen säger att hans medlemskap i Meborgarpartiet enligt hans åsikt inte ändrar på hans möjligheter att kandidera. Han tänker inte heller lämna Medborgarpartiet.

Väyrynen säger att han inte vet vad som händer härnäst. För egen del kommer han att inleda sin kampanj för att bli ordförande för Centern.

Artikeln har uppdaterats med kommentarer av Sipilä och Väyrynen.

Paavo Väyrynen TV1:n studiossa presidenttitentti-ohjelmassa 08.01.2018. Presidentinvaalit 2018, presidenttipäivät televisiossa

Paavo Väyrynen utmanar Sipilä – vill bli Centerns nästa ordförande

Väyrynen vill ställa upp i ordförandevalet i sommar.

Diskussion om artikeln