Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Thomas Blomqvist tar över ordförandeposten i Svenska riksdagsgruppen

Från 2018
Uppdaterad 08.02.2018 16:11.
En man i blå kostym som är riksdagsledamoten Thomas Blomqvist.
Bildtext Thomas Blomqvist.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Det blir Thomas Blomqvist som tar över efter Stefan Wallin som ordförande för Svenska riksdagsgruppen.

Riksdagsledamot Thomas Blomqvist har valts till ny ordförande för Svenska riksdagsgruppen. Första vice ordförande är Eva Biaudet medan Mats Löfström fortsätter som andra vice ordförande.

Blomqvist sitter även i Raseborgs stadsfullmäktige och är också ordförande för Svenska Finlands folkting. I riksdagen har han suttit sedan 2007.

- Jag är ivrig att ta vid som ordförande, det är ett jättespännande sista år vi har framför oss, säger Blomqvist till Svenska Yle.

- Det är många viktiga frågor som fortfarande är på bordet och det är också viktigt att positionera vårt parti och vår riksdagsgrupp inför valen, fortsätter han.

Att SFP behöver en ny gruppordförande klarnade när Stefan Wallin, som har varit gruppordförande sedan 2016, i onsdags meddelade att han inte ställer upp i följande riksdagsval. Då är det naturligt att partiet, särskilt inför val, lyfter fram någon annan på den synliga posten som gruppordförande. Blomqvist kommer att ställa upp i riksdagsvalet.

Blomqvist lämnar nu ordförandeposten i riksdagens framtidsutskott. Stefan Wallin tar den posten och blir därmed också medlem av riksdagens talmanskonferens.

Diskussion om artikeln